Hlavní obsah

Šlégr byl nervózní za hokejisty. Ale odehráli jsme velmi slušné utkání, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má zlato z Nagana, vyhrál Stanley Cup i mistrovství světa, ale stejně když teď Jiří Šlégr ve studiu Ledový Peking sledoval srdnatý boj hokejové reprezentace, prožíval fanouškovská "muka". "Ulevilo se mi, byl jsem nervózní za kluky," řekl ve vysílání Sport.cz po vítězném mači nad výběrem ruských olympioniků.

Legenda z Nagana Jiří Šlégr hodnotí vítězství českých hokejistů nad RuskemVideo: Sport.cz

 
Článek

Šlégr pak v Ledovém Pekingu rozebral i rozhodující moment v prodloužení. Češi hráli přesilovku čtyři na tři, ve které Krejčí našel Šuláka, jenž tvrdou ranou rozhodl. Byla to čtvrtá využitá početní výhoda v zápase a zároveň i třetí gól obránce.

"Přesilovka 4 na 3 není moc populární, zpočátku při ní stáli. Ale až když šel David Krejčí do pohybu, vznikla z toho gólová situace. Kromě pěti minut, kdy jsme hned třikrát inkasovali, jsme odehráli velmi slušné utkání. Šlo i o psychiku hráčů a bylo vidět, že kluci měli z vítězství obrovskou radost," popisoval Šlégr, jeden z hrdinů zlaté generace

Vzhledem k překvapivému vítězství Dánska nad Švýcarskem ale česká výhra v prodloužení až tak nepomohla. Češi skončili ve své skupině třetí a půjdou na nejlepší tým ze čtvrtých míst ze všech skupin. A jak ve studiu upozornil novinář Martin Kézr, s velkou pravděpodobností se může v úterý zopakovat duel proti Švýcarsku.

"Je jedno, na koho nastoupíme. Čím víc se o soupeři mluví, tak je tam buď podcenění, nebo nervozita. Je to především o výkonu, který podáme my. Musíme navázat na duel proti Rusku, v němž bych vyzdvihl i naší hru v oslabení, protože ubránit ruské přesilovky nikdy nebylo jednoduché," prohlásil Šlégr.

Nicméně také on přiznal, že povinnost odehrát předkolo se může odrazit ve čtvrtfinále. Protože když Češi vyhrají, hned druhý den je čeká další duel, tentokrát ale proti odpočatému soupeři, který do play off postoupil přímo.

A zvlášť ve vyřazovacích bojích se musí tým vyvarovat výpadků, jaký se mu přihodil v duelu s olympijským týmem Rusů. Češi vedli 4:2, za necelých pět minut to ale bylo 4:5. Proč k tomu došlo? "Je to krátká psychická euforie, kdy už si myslím, že jsme zvítězili a pak z toho vznikají chyby. Byly to detaily, které nás potopily a otočily skóre. Díky výhře to ale z kluků spadne a bude se jim usínat lépe," říká Šlégr.

Záznam: Ledový Peking - 10. díl nového pořadu Sport.czVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: