Hlavní obsah

Česku se rýsuje příští soupeř. V cestě budou zřejmě stát znovu Švýcaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro sebedůvěru českého týmu důležitá výhra 6:5 v prodloužení nad zlato obhajujícím ruským výběrem zařadila hokejisty na zimní olympiádě v Pekingu na konečnou třetí příčku skupiny B a v úterním kvalifikačním zápase se jim může postavit znovu Švýcarsko. Tedy soupeř, s nímž už hráli v pátek a po vypjaté bitvě ho zdolali 2:1 po samostatných nájezdech.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Čeští hokejisté (zprava) Tomáě Kundrátek, Roman Červenka a Jan Kovář se radují s trefy proti Rusku.

Článek

Češi půjdou do vyřazovací části s velkou mírou pravděpodobnosti jako sedmý tým olympijského žebříčku (tedy ten nejlepší z třetích míst). V dalších dvou skupinách by se nemělo mužstvo ze třetí příčky dostat na čtyřbodový zisk s aktivním skóre, pokud tedy Kanada neprohraje v prodloužení s domácí Čínou a k tomu by ještě Němci museli zdolat USA v základní hrací době.

Pokud skutečně zůstane český národní tým nasazenou sedmičkou, v úterý narazí na desátý celek olympijského rankingu (tedy nejlepší ze čtvrtých míst). A do této pozice mají před nedělními závěrečnými zápasy ve skupině zatím nejblíž Švýcaři. A zůstane jim, pokud Číňané v neděli senzačně neporazí Kanadu nebo Lotyši neprohrají v prodloužení se Slovenskem.

„Samozřejmě by bylo lepší postoupit do čtvrtfinále rovnou. Ale musíme přijmout, jak se turnaj vyvíjí a zvládnout i ten úterní zápas," tvrdil kouč národního týmu Filip Pešán. „Pro mě by Švýcaři byli ale pro boj o čtvrtfinále opravdu hodně těžký soupeř. Už jsme se o tom sami přesvědčili v pátek. Beru jako velké překvapení, že skončili až poslední ve skupině," reagoval bezprostředně po utkání s Ruskem český kapitán Roman Červenka.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Čeští hokejisté oslavují gól proti ruskému týmu.

Zmíněný kvalifikační zápas o čtvrtfinále, nebo chcete-li předkolo vyřazovací části, muselo Česko hrát od zavedení platného modelu turnaje už na ZOH 2010 ve Vancouveru (Lotyšsko 3:2 v prodl.) i o čtyři roky později v Soči (Slovensko 5:3). Pokaždé v něm tedy uspělo, ale vždycky o den později padlo ve čtvrtfinále (S Finy 0:1, resp. s USA 2:5).

Také v Pekingu postupují přímo do čtvrtfinále vítězové skupin a nejlepší mužstvo z druhých míst. Po základní části turnaje nikdo z dvanácti účastníků turnaje ale neskončí. Čtyři přímo postupující se sice už po víkendu mohou začít chystat na středeční čtvrtfinále, zatímco zbylých osm týmů se již o den dřív utká podle umístění mezi sebou.

O nasazení pro úterní zápasy rozhodne žebříček sestavený tak, že se na srovnají dva zbývající týmy z druhých míst, potom celky z třetích příček konečných tabulek a následně čtvrté.

Postupná kritéria pro určení pořadí jsou body, skóre, vstřelené branky, případně umístění ve světovém rankingu. Klidně se ale mohou znovu utkat týmy, které spolu hrály už ve skupině, což je právě případ zřejmě souboje Česko–Švýcarsko. Dál už se pak postupuje přesně daným turnajovým pavoukem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.