Hlavní obsah

ČOV chce získat právní podklady proti startu Rusů a Bělorusů na OH v Paříži

Představitelé Českého olympijského výboru (ČOV) se rozhodli vytvořit expertní skupinu, jejíž cílem bude připravit právní podklady pro Mezinárodní olympijský výbor (MOV), které zamezí startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024. Své zástupce by ve skupině měli mít i iniciátoři petice vyzývající ke stejnému kroku Martin Ondráček a Dalibor Dědek, kteří stojí za iniciativou Dárek pro Putina. ČOV o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejva.

Článek

"Chceme mít pevnou právní oporu pro prosazení toho, co považujeme za správné. Proto jsme začali dávat dohromady skupinu složenou z právníků a expertů na diplomacii, jejíž členové připraví materiál, který najde oporu například v Chartě OSN a Všeobecné deklaraci lidských práv a Olympijské chartě," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval po dnešním jednání s iniciátory petice. "Domníváme se, že diplomatické řešení věcí je lepší. Věříme, že náš konstruktivní postoj MOV přivítá," řekl Kejval.

Iniciativa Dárek pro Putina sepsala on-line petici, která žádá ČOV, aby všemi prostředky účasti Rusů a Bělorusů v kvalifikaci na olympiádu zabránila, minulý týden. Její autoři zároveň žádají, aby v případě, že budou na hrách startovat, Česko olympiádu bojkotovalo. K dnešnímu dnu petici podepsalo přes 18 tisíc lidí.

"Shodli jsme se na jedné věci. Uděláme všechno pro to, abychom zabránili účasti Ruska a Běloruska v Paříži. Cestu, kterou chce zvolit Český olympijský výbor, respektujeme," řekl Martin Ondráček.

Zástupci ČOV dnes opět zdůraznili, že jsou proti účasti Ruska a Běloruska na olympiádě v Paříži a ve svém postoji se shodují s ministerstvem zahraničí i Národní sportovní agenturou. MOV totiž v poslední době uvažuje o návratu ruských a běloruských sportovců do soutěží, kterých se nesmí účastnit kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

Reklama