Hlavní obsah

Velký sponzor tlačí na ČOV. Pilsner Urquell si neumí představit ruskou účast na OH

Ještě rok a půl zbývá do olympijských her v Paříži, ale vášně víří už nyní. A to kvůli potenciální (ne)účasti ruských a běloruských sportovců. Český olympijský výbor (ČOV) by v případě účasti agresorů války na Ukrajině akci nebojkotoval, což se však nemusí líbit sponzorům. Jeden z nich, pivovar Pilsner Urquell, už naznačil nesouhlas s tímto postojem.

Foto: Petr Horník, Právo

Čeští olympionici a medailisté z olympijských her v Tokiu 2021 - (zleva) kanoista Lukáš Rohan, judista Lukáš Krpálek a vodní slalomář Jiří Prskavec

Článek

Plzeňský výrobce piva podporuje Český olympijský tým už od roku 2001. Smlouvu má jakožto oficiální partner platnou až do příštího roku. Jeho postoj tak může hrát důležitou roli.

„Od začátku konfliktu jsme se jasně vymezili. Podpořili řadu humanitárních aktivit. Přestali vyvážet naše produkty do Ruska a Běloruska. Neumíme si v současné situaci představit, že by se LOH 2024 účastnili sportovci z těchto zemí. S ČOV jednáme," uvedla firma na Twitteru.

A hned sklidila vlnu pochvalných reakcí. „Děkuji, abych Vás podpořil, koupil jsem si dnes rovnou celou basu piv," komentoval jeden z uživatelů. Lidé rovněž vyzývali k akci i další velké sponzory Toyotu, Alpine Pro nebo T-Mobile. Ti zatím vyčkávají, mobilní operátor se jen vyjádřil, že podporuje stanovisko ČOV ohledně sankcí ruských a běloruských závodníků.

Teprve se uvidí, jestli se k ostřejším vymezením rozhoupou i další partneři. Dá se však očekávat, že minimálně Pilsner Urquell bude chtít slyšet zásadní prohlášení, aby Česko podpořilo případný bojkot olympijských her v Paříži.

K němu vyzval ostatní země ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pouhá přítomnost představitelů teroristického státu je projevem násilí a bezpráví. A nelze to zakrýt nějakou předstíranou neutralitou nebo bílou vlajkou," prohlásil na online summitu ministrů sportu. Podobně razantní postoj už zaujalo Lotyšsko, Litva, Estonsko nebo Polsko. Podle polského ministra sportu Kamila Bortniczuka by mohlo olympiádu bojkotovat až 40 zemí.

Česko je sice také proti účasti válečného agresora, jenže bojkotem se neopovážilo zahrozit. ČOV, jenž od státu ročně pobírá 138 milionů Kč, prohlásil, že rozhodnutí nechá na mezinárodních sportovních federacích a Mezinárodním olympijském výboru (MOV). Předseda MOV Thomas Bach však dokonce vyzval k tomu, aby Ukrajina přestala bojkotem vyhrožovat.

Reklama