Hlavní obsah

Sportovní lezení, skateboarding a surfing jsou v předběžném programu OH 2028. Tři sporty vyřazeny

Sportovní lezení, skateboarding a surfing, které si odbyly olympijskou premiéru na letošních odložených hrách v Tokiu, figurují i na předběžném seznamu sportů pro olympijské hry 2028 v Los Angeles. Vzpírání, box a moderní pětiboj naopak mezi 28 sporty chybí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lezec Adam Ondra, ilustrační foto.

Článek

Box a vzpírání se v posledních letech potýkaly s korupčními skandály, dopingem, problémy s vedením, financemi a rozhodčími. Mezinárodní olympijský výbor, který dnes předběžný seznam zveřejnil, je už dříve varoval, že pokud neprovedou potřebné reformy, budou z programu her vyloučeny.

Moderní pětiboj musí vyřešit plánované vyřazení parkuru, proti němuž řada sportovců protestuje, a představit upravený formát. Zrušení jezdecké disciplíny ohlásilo vedení federace po hrách v Tokiu, kde se o velký skandál postarala německá trenérka, která uhodila koně.

Podle předsedy MOV Thomase Bacha mají vyřazené sporty čas splnit kritéria do roku 2023. Mezinárodní olympijský výbor bude schvalovat předběžný program příští rok v únoru. Vyřazené sporty se mohou vrátit zpět na zasedání MOV v roce 2023.

Reklama

Související témata: