Hlavní obsah

Strach z čínského režimu? Čeští sportovci mají svobodu projevu zaručenou, zní z ČOV

Svátek sportu. Pro mnohé největší událost, jakou si v životě vyzkoušejí. Přesto dění na olympijských hrách v Číně přináší i mnohé otazníky. V této souvislosti to může být i omezená svoboda projevu, s níž by měli být konfrontováni účastníci her. Mají se sportovci bát sdělit svůj názor? I na to přišla řeč ve čtvrtečním premiérovém dílu studia Ledový Peking na Sport.cz.

Mají účastníci her zakázáno mluvit o něčem jiném než o sportu? Video: Sport.cz

 
Článek

Strach z čínského režimu a tamních podmínek? Neexistující svoboda projevu? Zimní olympiáda v Pekingu přináší kromě protikoronavirových opatření další úskalí. Názor na bezprostřední pocity z her v Pekingu raději nechtěl rozebírat ani kouč ženských hokejistek Tomáš Pacina. „Situace je, jaká je, a já se k ní nechci víc vyjadřovat. Chci si nechat svou akreditaci a na tyhle otázky budu odpovídat, až budu v bezpečí doma v Česku," sdělil Pacina krátce po premiérovém vystoupení svého týmu na turnaji.

Na to ve studiu Sport.cz Ledový Peking zareagoval zkušený novinář a dlouholetý zpravodaj z Číny Tomáš Etzler. „Čínský olympijský výbor před dvěma nebo třemi týdny vydal varování všem sportovcům a spoluúčastníkům Olympijských her, aby nemluvili o ničem jiném než o sportu nebo olympijských ideách. Jinak mohou být potrestaní podle čínských zákonů."

Podle člena mediálního týmu ČOV Alexandra Klimenta se však jedná o mylné informace, čeští sportovci žádné doporučení nedostali a v Číně mají naprostou svobodu projevu. „Asi myslel to, co zmiňoval jeden člen organizačního výboru v Pekingu. Nevím přesně, co říkal, ale ČOV žádné doporučení českým sportovcům nedává, mají naprostou svobodu projevu. Mají ji i v Pekingu. A pokud by ji někdo chtěl narušovat, tak bychom se velmi důrazně ozvali," uvedl pro studio Sport.cz Ledový Peking Kliment.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.