Hlavní obsah

Biatlonový boj s krutou zimou? Zalepené obličeje i prsty, topení v ponožkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploměr ukazuje mrazivých minus sedmnáct stupňů, do toho štiplavý vítr. Biatlonisté jsou zvyklí na drsné podmínky, ale pekingská zima i jim dokáže pořádně zalézt pod kůži. Ostatně podobné počasí panovalo před čtyřmi lety na začátku her v Pchjongčchangu. „Být v takové kose skoro měsíc se nám moc často nestává," oklepe se trenér mužské reprezentace Ondřej Rybář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonista Michal Krčmář před odletem na ZOH 2022 do Pekingu

Článek

Peking (od našeho zpavodaje) - Při tréninku jsou biatlonistům často vidět jen oči. Přes obličej si lepí tejpy, které je mají částečně ochránit před mrazem. „Holky je používají běžně, dneska na tréninku už se přidali i kluci," popisuje Rybář.

„Tejpy si dáváme hlavně na dutiny, protože vítr ve sjezdech je dost nepříjemný. Ale důležité je si na ten mráz pomalinku zvyknout a tělo na něj připravit, což trvá tak dva tři dny," líčí stříbrný medailista z Pchjongčchangu Michal Krčmář. „Hlavní je udržet organismus zahřátý, jakmile je závodník na trati zkřehlý, výkon to hodně ovlivní," doplňuje Rybář.

Na trati ve výšce okolo 1700 metrů nad mořem je k vidění spousta různých vychytávek. „Někdo má i vyhřívané ponožky s ovládáním pod kombinézou. My se k tomu neuchýlili, ale volíme velikost bot a ponožek, aby se nohy dobře prokrvovaly," vysvětluje trenér.

Pro biatlonisty jsou pak obzvlášť důležité prsty, aby v nich měli cit na střelnici. „Tejpy se dají dát i na ně, taková lehká vrstva, která nevadí," popisuje Krčmář, nejzkušenější z mužského týmu.

Předpověď na další dny neslibuje zlepšení, Krčmář ale nečeká, že by se závody odkládaly ani když teplota klesne pod hraničních minus 18 stupňů. „Myslím, že nikoho nezastaví. V 17 hodin místního času, kdy startujeme, to bude dobré, níž většinou klesají až kolem třičtvrtě na šest," stihl Krčmář vypozorovat během tréninků.

Reklama

Související témata: