Hlavní obsah

Trest pro Svobodu. Dostal důtku a plakát se zabitými ukrajinskými sportovci, v komisi končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda již není členem Komise sportovců Českého olympijského výboru, které předsedal. Navíc dostal důtku od šéfa Armádního sportovního centra Dukla Pavla Bence a ministryně obrany Jana Černochová mu předala plakát s portréty zabitých a pohřešovaných ukrajinských sportovců. Vše jako důsledek jeho rozhovoru v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

David Svoboda končí v Komisi sportovců ČOV.

Článek

„Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat,“ zdůraznila Černochová.

Po rozhovoru v ČT Svobodovi ministerstvo obrany i další politici a sportovci vyčítali, že „relativizoval a zpochybňoval zločiny, jež Rusko páchá na Ukrajině.“ Bývalý pětibojař a nyní trenér v rozhovoru mj. na zmínku moderátorky o rezoluci OSN označující Rusko za agresora, prohlásil, že to může být mýlka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Svoboda (@svobodadave)

Za svá slova se pak na sociálních sítích omluvil a označil je za neobratnost. V pátek přesto zamířil „na kobereček“. Jako nadporučíka si ho pozvala ministryně Černochová a ředitel Dukly Benc.

„Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ zdůvodnil Benc udělení důtky.

Černochová pak zopakovala stanovisko ministerstva obrany, že podporuje Ukrajinu a nesouhlasí s účastí ruských a běloruských sportovců na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem.

„Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků. S panem Svobodou jsme dlouze hovořili, s řešením jeho nadřízeného souhlasím a dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ vyhlásila ministryně.

Svoboda pak skončil v komisi sportovců. „Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ uvedl v prohlášení ministerstva obrany.

Reklama