Hlavní obsah

Švýcarská nadvláda! Cyklistky obsadily první tři místa, Čábelická ztratila

Olympijský závod žen v cross country horských kol zcela opanovaly bikerky Švýcarska. Vyhrála Jolanda Neffová před Sinou Freiovou a Lindou Indergandovou. Jediná česká zástupkyně ve startovním poli Jitka Čábelická obsadila 22. místo se ztrátou více než devíti minut na vítězku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Absolutní dominance švýcarských cyklistek v závodě cross country. V objetí první tři ženy závodu Jolanda Neffová, Sina Freiová a Linda Indergandová.

Článek

Švýcarsko mělo dosud z této disciplíny v ženském závodě za šest vystoupení pod pěti kruhy jedinou medaili, o niž se postarala už v roce 2000 v Sydney Barbara Blatterová. Dnes její nástupkyně čekání na další cenný kov rázně ukončily.

Osmadvacetiletá mistryně světa z roku 2017 Neffová zvítězila po zcela suverénním výkonu, když vedla už od prvního z celkem pěti celých okruhů. Freiová dojela ze ztrátou minuty a 11 sekund, Indergandová zůstala zpět o dalších osm sekund.

Jednatřicetileté Čábelické se při premiéře pod pěti kruhy náročný závod příliš nevydařil. Už po zaváděcím okruhu se pohybovala až ve třetí desítce a jen pomalu se prodírala dopředu. Na kýženou první patnáctku měla manko takřka tří minut.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Jitka Čábelická obsadila v závodě horských kol 22. místo

Zklamané ale zůstaly i mnohé z hlavních favoritek na medaile. Francouzka Loana Lecomteová skončila šestá více jak minutu a půl za bronzem. Úřadující světová šampionka Pauline Ferrandová-Prévotová se po zaváhání v prvním okruhu sice dotáhla až na druhé místo, jenže pak musela měnit kolo a nakonec uzavřela ve výsledkové listině první desítku.

Obhájkyně zlata z Ria de Janeiro Švédka Jenny Rissvedsová dojela čtrnáctá. Polka Maja Wloszczowská, v jejíž sbírce jsou dvě olympijská stříbra z let 2008 a 2016, byla dvacátá, jen o dvě příčky před ní skončila obhájkyně bronzu z Ria Kanaďanka Catharine Pendrelová.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Cyklistika - horská kola:
Cross country:
Ženy (20,55 km):
1. Neffová 1:15:46,
2. Freiová -1:11,
3. Indergandová (všechny Švýc.) -1:19,
4. Vasová (Maď.) -2:09,
5. Terpstraová (Niz.) -2:35,
6. Lecomteová (Fr.) -2:57,
7. Richardsová (Brit.) -3:23,
8. Bělomojná (Ukr.) -3:54,
...
22. Čábelická (ČR) -9:14.

Reklama

Související témata: