Hlavní obsah

Švýcarsko se bude ucházet o zimní olympiádu v roce 2030 nebo 2034

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko se bude ucházet o uspořádání zimních olympijských her v roce 2030 nebo 2034. Záměr kandidovat schválil jednomyslně takzvaný sportovní parlament coby nejvyšší orgán Švýcarského olympijského výboru. O výsledku hlasování informoval Národní olympijský výbor v prohlášení na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro rok 2030 budou mít Švýcaři konkurenci ve Francii a Švédsku, na další hry konané o čtyři roky později by byli soupeři Salt Lake City, ve hře je i kandidatura Sappora. V zemi už se konala zimní olympiáda v letech 1928 a 1948, v obou případech byl hostitelem Svatý Mořic. Tentokrát projekt počítá s „decentralizovanou“ akcí ve třinácti dějištích s již existujícími sportovišti.

O pořadateli her v roce 2030 se mělo rozhodnout už letos, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ale přesunul výběr až na příští rok a i s ohledem na klimatické změny a s tím související problémy zimních sportů počítá s tím, že přidělí zároveň i následující zimní hry pro rok 2034. K dvojí volbě už MOV přistoupil při výběru organizátorů letních olympiád v Paříži 2024 a Los Angeles 2028.

Výkonný výbor MOV na nadcházejícím zasedání od 28. listopadu do 1. prosince rozhodne, se kterými zájemci povede cílená jednání. Kongres s výběrem hostitele je naplánovaný na léto těsně před hrami v Paříži, ale pokud by byl francouzský projekt ještě ve hře, hlasovat by se o něm ve Francii nesmělo. Pak by se musel konat mimořádný kongres jinde.

Reklama

Související témata: