Hlavní obsah

V korupční aféře kolem olympiády v Tokiu padl další trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažer nakladatelství Kadokawa Tošijuki Jošihara je dalším potrestaným v korupční aféře kolem olympijských her v Tokiu. Od soudu dostal dvouletý trest vězení se čtyřletou podmínkou. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jošihara byl potrestán za to, že částkou 69 milionů jenů (asi 10,8 milionu korun) uplatil člena organizačního výboru Harujukiho Takahašiho, aby se společnost Kadokawa stala sponzorem her a připravovala pro ně programy a další publikace.

„Poškodil víru ve spravedlnost her,“ uvedl soudce Jošihisa Nakao. K podmíněnému trestu sáhl mimo jiné i proto, že Jošihara vyjádřil nad svými činy lítost a jeho manželka slíbila, že na něj bude dohlížet.

V korupčním skandálu kolem tokijské olympiády bylo obžalováno 15 lidí z pěti společností, od nichž Takahaši na úplatcích dostal 200 milionů jenů. Deset osob už od soudu dostalo podmíněné tresty.

Skandál kolem her v Tokiu snížil šance Sappora na organizaci zimních her v roce 2030, přestože severojaponské město bylo původně považováno za favorita. Kandidáty jsou také Stockholm a Salt Lake City.

Reklama

Související témata: