Hlavní obsah

V Tokiu se řešily kvůli sexu. Kartonové postele se v Paříži vrátí na scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z hitů olympiády v Tokiu byly kartonové postele. Staly se terčem vtípků, zpočátku kvůli nim panovaly rozpačité reakce. Za tři měsíce v Paříži čekají na sportovce znovu.

Foto: ČTK

Pokoje v olympijské vesnici v Paříži budou opět vybaveny kartonovými postelemi

Článek

Od začátku se spekulovalo, že postele byly pro Tokio vyrobeny tak, aby unesly pouze jediného člověka a omezily se případné intimnosti. Robustnější sportovci pak měli strach, jestli se výrobek z lepenky udrží. Nakonec vše dobře dopadlo. Organizátoři her v Paříži se tak rozhodli pro stejný krok.

„Postele budeme mít kartonové od organizačního výboru, ale matrace dodáme vlastní. Od olympiády v Riu 2016 zajišťujeme speciální, zdravotní. Ty, co budou připravené na pokojích, hodíme někam do kouta. Musíme dbát na detaily, sportovci tráví v posteli daleko více času, než by se zdálo,“ popisuje šéf olympijské mise Martin Doktor.

Organizátoři demonstrují odolnost postelí skákáním a jinými různě náročnými zátěžovými testy. „Kdyby takhle skočil Krpoš, asi by to vypadalo jinak,“ zmiňuje Doktor s úsměvem urostlého judistu Lukáše Krpálka.

Olympijská vesnice ve čtvrti Seine Saint Denis se 100 dní před začátkem her (oficiální zahájení 26. července) ladí do posledních detailů. „Vymýšlíme branding, vybavení, vzhled, pobyt ve vesnici i mimo ni,“ popisuje Doktor. Chce, aby se Češi cítili co nejvíce jako doma. Aby bylo hned poznat, kdo je v dané budově pánem.

Vedoucí tuzemské výpravy při boji o místo ve vesnici řeší primárně dva orientační body: jídelnu a místo pro odjezd autobusů na sportoviště. Cílem logicky je být v co nejkratší vzdálenosti.

„Teď nejsme tak blízko, jak jsme bývali, ale budova by měla být pouze pro nás. Je od jídelny i autobusů nějakých 300 metrů. Nechtěli jsme bydlet na ostrově. Máme krásné prostory, terasy pro relaxaci a výhled na Sacré-Coeur,“ líčí Doktor.

Zároveň se mu množí dotazy od samotných účastníků ohledně klimatizací. Je samozřejmě možné, že v Paříží bude na přelomu července a srpna nepříjemné vedro.

„Organizační výbor jimi pokoje primárně nevybavuje. My máme budovu, která bude po hrách využívána pro byty, a má speciální systém chlazení ze Seiny. Naše klimatizační jednotky vyžijeme jen v případě, že je sportovci budou vyžadovat. Vše konzultujeme, protože víme, že zdravotních nepříjemností z klimatizace bylo v minulosti dost. Také budeme na severní straně budovy, kde pokoje vypadaly chladněji,“ dodává Doktor.

Každého jistě zajímá, kolik sportovců bude Česko ve Francii reprezentovat. K pondělí jich bylo 42, další kvalifikační soutěže jsou v plném proudu. „Máme ještě další kvóty odvislé od žebříčků a rankingů. Odhady se pohybují od 80 do 120 sportovců. Teď říkám, že 100 by bylo fajn,“ věří šéf mise.

Pravděpodobně jde na dlouhou dobu a snadno dostupnou letní olympiádu. Největší sportovní svátek znovu do Evropy jen tak nezavítá, nejdříve v roce 2036.

„Paříž je skvělá příležitost. Organizátoři udělali maximum pro sporty ve městě, hodně jich bude k vidění bez vstupenek. Triatlon, cyklistika, maratony nebo chůze. Každý den můžete spatřit olympijské zápolení zadarmo. Francouzi chtějí představit město, potenciál Paříže využijí na maximum. Skvělá je podpora obyvatel metropole, i když se jim na čtyři měsíce uzavře centrum a okolí Place de la Concorde,“ uvádí předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Kdo se chce podívat i na uzavřená sportoviště, má jedinečnou šanci od středy 17. dubna. Startuje totiž prodej dalších více než 250 tisíc vstupenek, bližší informace naleznete zde.

Reklama