Hlavní obsah

Biatlonista Jay si při premiéře na OH doběhl pro senzační zlato

WHISTLER

Francouzský biatlonista Vincent Jay senzačně získal při své premiéře na zimní olympiádě zlatou medaili v dnešním sprintu na deset kilometrů. Na stupně vítězů ho doprovodí druhý Nor Emil Hegle Svendsen a třetí Chorvat Jakov Fak. Z českých reprezentantů zvládl úvodní závod ve Vancouveru nejlépe Michal Šlesingr, který dojel osmnáctý.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Francouz Vincent Jay (první zleva), senzační vítěz biatlonového sprintu.

Článek

Desetikilometrový sprint ovlivnily rozmary počasí. V průběhu prvního kola se spustil hustý déšť, který posléze přešel ve sněžení, což výrazně limitovalo biatlonisty z druhé poloviny startovního pole. Naopak ti, kteří se vydali na trať ve Whistleru mezi prvními deseti, byli velmi zvýhodněni.

Příznivého losu a nízkého čísla šest dokonale využil Jay. Čtyřiadvacetiletý Francouz při svém debutu na olympiádě ani jednou neminul terč a pro svůj první cenný kov na velké akci dorazil do cíle o dvanáct sekund rychleji než druhý Svendsen. Jay si zřejmě tratě ve Vancouveru zamiloval, neboť před rokem dosáhl na stejném místě na své zatím jediné vítězství ve Světovém poháru.

Stejně jako v sobotním sprintu žen zklamali největší favorité. Hlavní kandidát na zlato norský fenomén Ole Einar Björndalen pokazil úvodní střelbu vleže, kde třikrát minul. Připravil se tak o šanci získat jubilejní desátou olympijskou medaili a přiblížit se absolutnímu zimnímu králi v počtu cenných kovů legendárnímu krajanovi Björnu Dähliemu. Ten se dostal na stupně vítězů dvanáctkrát.

Hned za Björndalenem vystartoval na trať Šlesingr a zpočátku si nevedl špatně. Dvojnásobný medailista ze světového šampionátu pálil při první střelbě mnohem rozvážněji než norský favorit, odjel s nulou v kolonce chyb a dlouho mohl pomýšlet minimálně na umístění v elitní desítce. Při stojce však netrefil prostřední terč a kvůli pomalejšímu běhu se nakonec propadl na osmnácté místo.

Mizerný závod, uznal Šlesingr

Šlesingr, bývalý stříbrný medailista ze sprintu na MS, označil závod za mizerný. "Nejsem spokojen na trati ani na střelnici. Střílel jsem pomaleji, ale stejně jedna vestoje ulítla, to je škoda," řekl český biatlonista. Jel ještě v první skupině a trať měl relativně slušnou. "Ale přece jenom nebylo to úplně ideální. Když začalo padat, tak to tahalo za nohy. Běžeckou formu nemám, čekám na ni," dodal.

Zdeňku Vítkovi začalo čtyři minuty před startem sněžit. "Nevyjíždělo se mi úplně ideálně, na náladě to nepřidá. Z mého pohledu to ovlivnilo závod docela dost. Ta brzda, co napadla, nový sníh na tvrdém firnu, fakt brzdí," řekl účastník již čtvrté olympiády, který doběhl osmadvacátý. "Člověk ale musí jet, ať se děje, co se děje, ale nemuselo by to přicházet v průběhu závodu. Na druhou stranu je to sport a není to nic hrozného," řekl Vítek.

Střelnici zvládl skoro čistě, z deseti ran netrefil až tu poslední. "Zamrzí to a naštve. Asi nějaké sprosté slovo uklouzne, já to nevnímám, to lítá automaticky," řekl Vítek, ale jinak byl se svým výkonem spokojen. "Ať to zní jako fráze, ale fakt to tak je. I když, když se kouknu na výsledky, tak zas tak spokojenej nejsem."

Do úterního stíhacího závodu se kvalifikoval také Jaroslav Soukup, který finišoval na 52. pozici. "Vůbec to nemá cenu komentovat, počasí to totálně zničilo. Bylo to hodně znát na lyžích, nejelo se dobře. Ke konci už to bylo trochu lepší, ale furt měli hrozně velkou výhodu ti první. Nedal se udělat dobrý výsledek," řekl Soukup.

Naopak mezi postupující šedesátku biatlonistů se nevešel Ondřej Moravec, který dojel na 67. místě. Ještě o čtyři místa za ním překvapivě skončil aktuální lídr Světového poháru Simon Fourcade z Francie.

ZOH - biatlon, sprint mužů na 10 km:
1. Jay (Fr.) 24:07,8 min. (0 tr. okruhů), 2. Svendsen (Nor.) -12,2 (1), 3. Fak (Chorv.) -14,0 (0), 4. Bauer (Slovin.) -17,4 (1), 5. Deryzemlja (Ukr.) -40,7 (2), 6. Leguellec (Kan.) -49,8 (1), 7. Hurajt (SR) -1:07,2 (1), 8. Ferry (Švéd.) -1:12,4 (0), 9. Teela (USA) -1:13,9 (2), 10. Čerezov (Rus.) -1:18,1 (2), ...18. Šlesingr -1:43,1 (1), 28. Vítek -2:05,9 (1), 52. Soukup -3:02,6 (2), 67. Moravec (všichni ČR) -3:32,0 (3).
Průběžné pořadí SP (po 14 z 25 závodů):
1. Usťugov (Rus.) 440 b., 2. Svendsen 438, 3. Sumann (Rak.) 433, 4. S. Fourcade (Fr.) 429, 5. Peiffer (Něm.) 399, 6. Landertinger (Rak.) 394, ...29. Soukup 189, 39. Šlesingr 123, 55. Moravec 64, 71. Holubec 34, 73. Dostál (oba ČR) 31, 91. Vítek 13.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.