Hlavní obsah

Blaťák si vyslechl přání od Bykova, do Vancouveru si veze nové brusle

PRAHA

Celkem sedm hráčů poslal na olympijské hry ve Vancouveru ruský tým Salavat Julajev Ufa, což patří určitě mezi nejvyšší zastoupení mezi všemi kluby. Mezi vyvolené patří i obránce Miroslav Blaťák, jenž v Ufě pod vedením ruské reprezentační dvojice Bykov, Zacharkin podává skvělé výkony. "Trenér Bykov mi popřál hodně štěstí na turnaji," pochlubil se český zadák v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Blaťák

Článek

Kromě Blaťáka a trenérů sborné bude z Ufy na olympiádě reprezentovat i Nor Thoresen, Bělorus Konstantin Kolcov a čtveřice Rusů Kalinin, Kozlov, Radulov a Zinovjev. "Bude nás tam hodně, ale v kabině olympiáda nijak velké téma nebylo. Při té spoustě zápasů ani nebyl čas něco probírat," vykládal 27letý český obránce.

Před olympijskou přestávkou se ani neuskutečnilo žádné sezení s vedením. Ostatně trenéři už měli plné hlavy se složením a vyhlídkami ruského týmu, tak pouze popřáli reprezentantům hodně zdaru. "Měli jen obavy, abychom se nezranili, přece jen nás jede na hry dost. Ale na to člověk nesmí myslet," tvrdí Blaťák. Zbytek týmu Ufy pak vyrazil na soustředění do Dubaje.

Na oddych mají určitě nárok, vždyť před pauzou Ufa vyhrála v Kontinentální lize deset zápasů v řadě. "Určitě panovala spokojenost, v těch posledních zápasech se nám dařilo a vyšly nám i důležitá utkání," potvrdil Miroslav Blaťák, jenž tráví na ledě pravidelně kolem dvaceti minut čistého času a s Proškinem a Kalininem patří k nejvytěžovanějším bekům mužstva.

Má nabídku z NHL

Jestli bude ale v týmu z Baškiristánu působit i v další sezóně, není úplně jisté. Teď jej čeká olympijský turnaj v zámoří a vidina dostat se konečně do NHL je lákavá. "Ozval se jeden konkrétní tým z NHL s tím, že by měl zájem. Ale ptala se i Ufa, jestli budu pokračovat. Tak ještě uvidím," zůstává Blaťák tajemný. Před devíti lety jej sice draftoval Detroit, ale jeho práva už vypršela a nyní je volným hráčem, jméno aktuálního zájemce z NHL odhalit nechtěl.

Teď se soustředí na olympiádu, po světových šampionátech 2006 a 2009 jeho další velkou reprezentační akci. Zatím neví, co přesně má od olympiády čekat, jak to bude vypadat v olympijské vesnici apod. Zabalil si jako na normální turnaj. "Mám s sebou pár knížek a také notebook s nějakými filmy," prozradil. Čestné místo pak zaujme plyšový talisman od rodiny.

Čeští hokejisté začnou svůj herní program až 18. února, do té doby se tak hráčům nabízí možnost poznat zázemí her a zavítat na jiné sportovní události. "Samozřejmě bych rád viděl naše reprezentanty, na sportu nezáleží. Ale program jsem ještě pořádně nestudoval," přiznal Blaťák. "Já se hlavně těším, až se budu moct sklouznout na ledě. Mám totiž nové brusle, tak je potřebuju vyzkoušet," dodal.

Reklama

Související témata: