Hlavní obsah

Češi vezou do turínské bitvy nový čtyřbob i tetování

PRAHA

Ozdobení svalnatci vyrazí do zákrut ledového toboganu v Cesaně. S výrazným tetováním a s novým čtyřbobem se zkusí přiblížit k českému maximu. Tradice tetování bobistů před olympiádou začala už před dvanácti lety v dobách novodobého průkopníka sportu odvážných v Čechách - Jiřího Džmury. Ten dovezl dvojbob v Lillehammeru k sedmému místu.

Článek

Od té doby se nikomu nepovedlo více. Ani jemu, když po svárech s domácím svazem marně kalkuloval s možností, že někdy na hrách pojede za Slovensko. Už skončil kariéru.

Pětatřicetiletý matador týmu Jan Kobián má z Lillehammeru na rameni bob, o čtyři roky později přidal naganské sněžné sovy a taky jméno v japonštině. Památkou na Salt Lake City jsou olympijské kruhy a nyní zvolil maskoty Neve a Gliz. Nevešli se mu jinam než na lýtko.

To ostatní s méně starty na hrách měli místa víc. A bolest s tím spojenou lehce překonali a nebojí se, že okolí bude tvrdit, že kérky jsou to jediné, čím na sebe během her upozorní. "Je to kultovní zdobení před velkým bojem," poznamenává pětatřicetiletý Ivo Danilevič, pilot čtyřbobu, zjevně hlavní zbraně týmu, který nasadí i dvě dvojky.

Dvanáctá příčka v Cortině a pak i osmé místo v Altenbergu ve slabší konkurenci dává šanci. "Ale je to vyrovnané. Dobrý materiál mají už i Řekové a Novozélanďané," říká pilot, který za sebou poveze zřejmě vůdce druhé dvojky Miloše Veselého, Kobiána a rychlíka Romana Gomolu, který si loni v létě zaběhl osobní rekord na 100 m 10,83 s.

Pilují nasedání

V záloze týmu tvořeného hlavně bývalými atlety zůstávají olympijští novicové - Radek Řechka a Martin Bohman, potomek slavného sprintera. "Musíme ještě vypilovat nasedání. Ztrácíme," podotýká Danilevič. Právě start býval kdysi silnou zbraní týmu. "Tentokrát tam máme spíše deficit," ví šéf svazu Milan Sejkora.

"Ve čtyřkách je větší šance, že mě utlačí. Čekal jsem ale, že kluci budou rychlejší, že mě v tom tolik nenechají," říká Danilevič a připomíná své trable s vyhřezlou ploténkou před sezónou i během ní, kdy si natloukl a odnesla to krční páteř. "Při hojení ploténky pomohla zase kryokomora," naráží na seance bobistů v mrazicí komoře usnadňující regeneraci.

Teď s kolegy vychytává detaily nové čtyřky zakoupené od výrobce z Drážďan. "Je z kevlaru s odpruženou kapotou. Není to špatné, ale ne nejlepší. To, co mají třeba Němci, to je záležitost národního výzkumu a hrozných peněz. Z našeho rozpočtu by bylo něco takového nemyslitelné. Němcům to jede, i když dělají chyby. My si je dovolit nesmíme."

Ženská soutěž zůstane bez české účasti. "Fabiánová a Vorlová jezdily zatím jen Evropský pohár. Bylo by to na ně moc," dodává Sejkora.

Reklama

Související témata: