Hlavní obsah

Hájek: Škoda druhého skoku, mohl být skalp Morgensterna

Skvělým sedmým místem na velkém můstku se na olympijských hrách ve Vancouveru představil skokan Antonín Hájek, který se ke skákání vrátil po vážné autonehodě až v minulém roce. "Sedmé místo je krásný výsledek. Fantastický ale ne," řekl třiadvacetiletý skokan, který doufal v umístění v první pětce.

Foto: ČTK/AP

Český skokan na lyžích Antonín Hájek

Článek

Věřil jste před závodem na velkém můstku, že byste se mohl dostat na sedmou příčku?

Doufal jsem v desítku, sedmé místo je krásný výsledek. Fantastický ale ne. Druhý skok jsem prošlápl, kdyby se mi povedl stoprocentně, tak jsem mohl z pátého místa odsunout Morgensterna.

Po vážné autonehodě a roční pauze jste se loni vrátil na můstek, první Světový pohár jste skákal ale až na začátku ledna při letech v Kulmu. Nemá olympijský výsledek hodnotu medaile?

Hodnotu medaile mělo už to, že jsem začal znovu skákat. A kdyby mi před rokem a půl někdo tvrdil, že si odvezu z olympiády sedmé místo, tak by si klepal na čelo, říkal si, že je blázen, a nevěřil bych ani slovo. Jsem strašně rád, že jsem všem dokázal, že jsem po nehodě zpátky a ještě lepší. Je to osobní vítězství a ukázalo se, že všechno špatné je k něčemu dobré. Jsem psychicky silnější a uvolněnější.

Váš výkonnostní vzestup je opravdu neuvěřitelný...

Je to rychlé. Neměl jsem stoprocentní letní přípravu a forma nepřišla hned zkraje sezóny. V Kulmu jsem byl ale dvakrát do desítky a už to jelo.

Patříte tedy stabilně do elitní desítky na velkém můstku?

Tohle nejde říct. Budu se snažit skákat stejně, mám na to závodit s nejlepšími. Může to mít samozřejmě výkyvy. Ale určitě se budu hodně snažit při mistrovství světa v letech v Planici.

Můžete tam myslet ještě výš?

Moc bych si přál, abych přidal tu třešničku na dortu. Když mi vydží forma, tak to možné je.

Co říkáte na famózní triumf Ammanna?

Hrozně jsem mu to přál, zvlášť po tom, jak na něj Rakušané podali protest. Tohle byla nejlepší odpověď. Simi je o třídu jinde, i kdyby skákal s vázáním starým deset let.

V čem to je, že tak kraloval?

Skáče už tři roky v absolutní špičce, poslední dobou byl úplně nejlepší a je v obrovské psychické pohodě. Forma mu vygradovala jako před osmi lety v Salt Lake City.

Reklama

Související témata: