Hlavní obsah

Hirošima a Nagasaki chtějí usilovat o olympijské hry v roce 2020

Japonská města Hirošima a Nagasaki by mohla společně kandidovat na pořádní letních olympijských her v roce 2020. Místa, která byla na konci druhé světové války zasažena americkými atomovými zbraněmi, podle jejich starostů ustaví skupinu pro vytvoření olympijské kandidatury. Tou by města chtěla mimo jiné podpořit ideu světového míru bez jaderných zbraní.

Článek

Starostové Hirošimy a Nagasaki jsou zakladateli kampaně, která se zasazuje o celosvětový zákaz jaderných zbraní. Podle jejího scénáře by mělo odzbrojení skončit právě v roce 2020 a symbolicky by ho završilo pořádání olympijských her v místě prvních jaderných výbuchů.

Hirošima byla cílem prvního jaderného útoku v historii 6. srpna 1945, v jeho důsledku zemřelo podle odhadů až 140 000 lidí. O tři dny později bylo zasaženo Nagasaki, kde se počet obětí pohybuje kolem 80 000.

Kandidatura má zároveň znovu oživit naděje Japonska na pořádání her po nezdaru Tokia. To se navzdory 166 miliónům dolarů (2,9 miliardy korun) vynaloženým na propagaci nedostalo ani do finále souboje o letní olympiádu v roce 2016, v němž se nakonec radovalo Rio de Janeiro.

Dějiště olympijských her 2020 bude vybráno v roce 2013, konkurovat Japoncům by mohl turecký Istanbul, maďarská Budapešť nebo indické Dillí.

Reklama

Související témata: