Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Martin Koukal

PRAHA

Martin Koukal začínal se sportem v pěti letech jako hokejový brankář. Nic divného, jeho otec František je bývalý hokejista. Ten se ovšem na Vysočině také věnoval lyžování. A do bílé stopy se Martin brzy pustil s vervou. S takovou, že se v běhu na lyžích stal mistrem světa.

Foto: Adidas

Martin Koukal

Článek

Hokej mu zdaleka tolik nejde jako běhání na lyžích. Zato jeho bratr Petr vzal do svých rukou hokejovou část rodinného dědictví. Loni s Pardubicemi dokonce slavil titul českého mistra. Martin je na Petrových zápasech pravidelným hostem, pokud mu to povinnosti lyžařského profesionála dovolí.

Na rozdíl od svého o čtyři roky mladšího bratra Petra vypadá Martin Koukal jako spořádaný student z Oxfordu. Zejména, když si nasadí brýle. Studentem ovšem skutečně je. Na Mendelově univerzitě v Brně si vybral obor ekonomický management. Nevede si špatně, nicméně přednost před civilní kariérou má zatím stále lyžování.

Juniorské medaile

Martin Koukal prožil své začátky společně s Lukášem Bauerem. Oba se výrazně prosadili už na juniorském světovém šampionátu v Calgary v roce 1997. Martin se radoval na volné třicítce z bronzové medaile. O rok starší Lukáš Bauer však vybojoval stříbro. Koukal dlouho výsledkově žil v Bauerově stínu. Na světové scéně se do elitní desítky poprvé prosadil na minulé olympiádě v Salt Lake City. Ve sprintu doběhl devátý. Zdálo se, že bohémské povaze Koukala budou nejvíce vyhovovat právě krátké a super krátké tratě. Pověsti dříče, jakou má Bauer, nikdy nedosáhl.

Jenže o rok později na mistrovství světa ve Val di Fiemme přišel šok. Martin nejprve vystrčil růžky pátým místem ve sprintu a šestým ve skiatlonu. Už to znamenalo výrazný úspěch. Před startem maratónu na 50 km Koukal k favoritům rozhodně nepatřil. Přesto získal zlatou medaili. Jednu z nejméně čekaných v historii českého sportu. Martin Koukal potvrdil málokdy citovanou pravdu. Že totiž sprinteři, pokud mají dostatečně natrénováno, mohou porážet specialisty vytrvalce na jejich tratích.

Příliš dlouhé oslavy

Martin zlato dlouho oslavoval. V roce 2004 vystoupil společně s Radkem Jarošem v rámci expedice Craft Cho Oyu na vrchol šesté nejvyšší hory světa. Výpadek ve speciální lyžařské přípravě na sebe nedal dlouho čekat. Přes slibné druhé místo v úvodním sprintu sezóny 2004/2005 v Düsseldorfu, prožil Martin katastrofální průběh sezóny. Možná k němu přispěl i korespondenční způsob koučování švédským trenérem Christerem Skogem. Ten ho ovšem o rok dříve přivedl ze zlatu!

V každém případě s novým trenérem Baranykem dokázali za dva měsíce nemožné. Uzavřeli se na Horních Mísečkách a výsledek předčil očekávání. Koukal společně s Kožíškem získali na mistrovství světa v Oberstdorfu bronzovou medaili. O tom, že se vyplatí trénovat a přitom držet životosprávu se Martin znovu přesvědčil loni v březnu při Vasově běhu. Mimořádný talent proměnil ve svém prvním startu v tomto prestižním závodě ve čtvrté místo. Když mají sprinteři natrénováno... Věřme, že v Turíně to bude právě tento případ.

Reklama