Hlavní obsah

Nejnebezpečnějším sportem na ZOH byl ženský snowboardcross

Nejnebezpečnějším sportem na zimních olympijských hrách ve Vancouveru byl ženský snowboardcross. Podle odborného listu British Journal of Sports Medicine (BJSM) utrpělo zranění téměř 75 procent závodnic.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kanadská showboardcrossařka Maelle Rickerová během olympijského závodu ve Vancouveru

Článek

Celkem si podle studie podporované Mezinárodním olympijským výborem z únorových her odneslo zranění 287 z 2567 sportovců. Patří mezi ně i smrtelná nehoda gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, který se zabil při tréninku jen pár hodin před zahajovacím ceremoniálem.

"Docela nás vystrašil nárůst vážnějších zranění," řekl agentuře AP šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist. Plných 25 procent zranění totiž bylo natolik vážných, že kvůli nim sportovci nemohli trénovat nebo závodit.

Vedle snowboardcrossu byly nejnebezpečnějšími sporty boby, hokej, rychlobruslení na krátké dráze a akrobatické a alpské lyžování, kde se počet zraněných závodníků pohyboval mezi 15 až 35 procenty. V ženském snowboardcrossu si odneslo zranění 16 z 22 závodnic.

Nejméně nebezpečné naopak bylo rychlobruslení, severské lyžování, curling a saně, kde se zranilo méně než pět procent sportovců.

Podobnou studii už MOV nechal vypracovat po letní olympiádě před dvěma lety v Pekingu. Tam utrpělo zranění devět procent sportovců. Výsledky se však mohou od skutečnosti trochu lišit, protože reprezentační lékaři na hrách nemuseli některá zranění nahlásit.

Výsledky studie by měly pomoci vypracovat nová bezpečnostní pravidla pro hry v Soči 2014. Vědci budou nyní studovat videozáznamy, aby určili, jak ke zraněním došlo, a navrhnou způsob, jak se jim v budoucnu vyhnout.

"Něco lze omezit přísnějšími pravidly, ale pořád tady bude konflikt mezi zájmem udělat sport zajímavějším a ne příliš nebezpečným," přidal Ljungqvist. "Někteří sportovci by třeba rádi jezdili rychleji, pořád ale musíme mít na paměti jejich bezpečnost," dodal.

Reklama