Hlavní obsah

Rusové vyčítají Bykovovi, že nevytvořil údernou superbrigádu, která by Slováky smetla

VANCOUVER

Rusové jsou rozladěni na nejvyšší mez. Jejich hvězdná sborná, která má konečně ve Vancouveru získat vysněné olympijské zlato, padla se Slováky. Sice až po nájezdech, ale i tak je ruský hokejový národ v šoku, že Ovečkin, Kovalčuk, Malkin a spol. soupeře z ledu nesmetli. „A hlavně že jim chyběl zápal do hry. Touha zvítězit. Skutečné vzrušení,“ uznal i trenér sborné Vjačeslav Bykov.

Foto: www.khl.ru

Ruský trenér Vjačeslav Bykov byl výkonem svých svěřenců proti Slovákům rozladěn.

Článek

Pouze Ovečkin si vysloužil od kouče ruské sborné Bykova pochvalu, z výkonu dalších hráčů však byl rozladěný. „On byl jedním z mála, kdo se snažil o svou hru a podal obvyklý výkon. Jinak mě ale v našich řadách scházelo patřičné vzrušení a opravdová touha po boji. I to byl důvod, proč jsme se Slovenskem prohráli,“ nešetřil svůj tým.

Alexandr Ovečkin v dresu ruské hokejové reprezentace během utkání se Slovenskem na OH ve Vancouveru.foto: ČTK/AP/Julie Jacobson

Přesto Ovečkin v rozhodujících nájezdech selhal. Třikrát se sice rozjel proti slovenské bráně, ale jen první nájezd proměnil. Dvakrát vyšel proti Halákovi naprázdno, takže sborná v nájezdech vyhořela. „Ale to nebylo jeho rozhodnutí, aby šel na nájezdy třikrát. Byla to má volba, protože on byl jedním z mála v týmu, kdo bojoval,“ zastal se Ovečkina trenér Bykov.

Ruští hokejoví kritici se do něho hned pustili, že se měl pokusit zvrátit nerozhodný stav přeskupením jednotlivých řad  a vytvořit třeba údernou superbrigádu Ovečkin, Kovalčuk, Malkin, Sjomin a Gončar, o níž sám před turnajem mluvil. Namísto toho stál na střídačce a nereagoval.

Hráli jsme prostě špatně, uznal Bykov

„Posílat na led zmiňovanou superbrigádu by bylo velice riskantní, protože těchto pět hráčů prostě není připraveno hrát spolu. A rozhodující fáze zápasu proti Slovákům byly i o potřebě vysoké koncentrace a já nebyl přesvědčen, že právě tihle hráči ji v sobě mají,“ hájil se trenér ruské sborné a na rovinu řekl: „Máme v našem týmu mnoho hokejových mistrů, ale proti Slovákům jsme hráli špatně. Neměli jsme prostě den.“

V posledním střetnutí ve skupině proti české reprezentaci půjde Rusům o všechno, což si dobře uvědomují. „Na vlastní oči jsem zápas Čechů se Slováky neviděl, ale na videu si je nastuduji. Mají velice silný tým, což dokázali i tím, že na rozdíl od nás Slováky porazili. Nepředpokládám však, že bych dělal v uskupení našich formací nějaké změny, na to je ještě brzy, protože turnaj se teprve rozbíhá. Jen nad gólmanem váhám, i když Bryzgalovovi po prohře se Slováky nic nevyčítám,“ meditoval trenér Bykov nad posledním utkáním, které jeho sbornou ve skupině čeká.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.