Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná věří na OH v postup ze všech rozjížděk

PRAHA

Přípravu na olympijskou sezónu Kateřině Novotné sice komplikovaly zdravotní potíže, přesto rychlobruslařka na krátké dráze věří v turínský úspěch. "Chci postoupit v každém závodu z rozjížďky, to znamená skončit někde kolem patnáctého místa. Do osmičky by to bylo skvělé," řekla na tiskové konferenci. Té se měla zúčastnit i Martina Sáblíková, která však cestou zůstala v zácpě na dálnici a odjela rovnou na letiště.

Článek

Novotná loni hned na začátku přípravy dostala příušnice a musela posunout odlet na tříměsíční soustředění do Kanady. "Celá příprava tak začala o měsíc a půl později," zavzpomínala na loňské léto. V listopadu se kvalifikovala na svou druhou olympiádu a od prosince trénuje doma. "V prosinci jsem ale měla těžký pád," připomněla Novotná patálii, po níž se dávala dohromady dva týdny. A poslední týden bojuje s virózou. "Ale už je to dobré," řekla.

"Holky se nejedou jen zúčastnit, jedou bojovat. Když ne o vítězství, tak rozhodně o medaile," vyhlásil vysoké cíle trenér Jindřich Pařík. Předseda svazu Ladislav Peška byl opatrnější, věřil více Sáblíkové. "Má šanci zejména na pět kilometrů, ale mě uspokojí umístění do šesté pozice," řekl Peška.

Snad se jí tentokrát diskvalifikace vyhnou

Rychlobruslařka Novotná doufá, že bude mít na turínské dráze také štěstí, neboť loni byla celkem osmkrát diskvalifikována. "To k tomu patří, ale snad mě to mine," řekla s tím, že k rychlobruslení na krátké dráze patří i pády. "Kdybych se jim vyhýbala, tak bych jezdila pořád poslední," vysvětlila jednadvacetiletá rodačka z Mladé Boleslavi. Během kariéry prý měla při pádech štěstí, žádné řezné zranění ji nepotkalo, jen si dvakrát zhmoždila záda.

Shorttrack se podle ní v České republice v posledních letech hodně rozvíjí. "Nemůžeme být nejlepší, ale už jsme nasbírali hodně zkušeností a ty můžeme předávat dál," řekla Novotná. Problémem u klasického rychlobruslení je stadion, který v České republice není. "Náklady odhaduji tak na třicet až padesát miliónů," řekl Peška. "Ale zatím to je v nedohlednu," dodal šéf českých rychlobruslařů.

Napodobí Sáblíková Valentu?

Propagaci jeho sportu prý v Turíně velmi pomůže i skutečnost, že Sáblíková ponese českou vlajku při zahájení her. "Ale nezávidím jí to, bude to velká dřina," řekla Novotná. "Ale Valentovi to v Salt Lake City přineslo štěstí, tak třeba se něco podobného stane i tentokrát," vyslovila přání, aby její kolegyně napodobila jediného českého olympijského vítěze z OH před čtyřmi lety.

Reklama