Hlavní obsah

Špaček za Edmonton prvně skóroval a těší se na olympiádu

EDMONTON

Hokejový obránce Jaroslav Špaček se po přestupu z Chicaga do Edmontonu dočkal v dresu nového zaměstnavatele první vstřelené branky a přispěl tak k výhře nad Anaheimem 6:5. Více než na individuální statistiky se ale český bek připravuje na olympijské hry v Turíně. Mimochodem, v sobotu, v první soutěžní den olympiády, Špaček oslaví 32. narozeniny.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jaroslav Špaček v dresu české reprezentace.

Článek

Špaček bude v Turíně startovat už na třetích olympijských hrách, na což je náležitě pyšný. "Za dob komunismu, kdy hráči nemohli odcházet ven a zůstávali v tehdejším Československu, nebylo těžké hrát na třech nebo čtyřech olympiádách. Ale dosáhnout toho v současnosti, je celkem slušné,ne?," řekl Špaček pro deník Edmonton Journal.

Teď chce Stanley Cup

V nominaci českého výběru je vedle Špačka dalších pět hráčů, kteří si zahráli alespoň na třech olympijských hrách. Plzeňský odchovanec hrál poprvé v Naganu, odkud si odvážel zlatou medaili, další tři zlaté kovy poté získal na mistrovstvích světa.  "Teď ještě potřebuju Stanley Cup. A proto jsem taky v Edmontonu," tvrdí Špaček.

Edmonton získal českého obránce na konci ledna z Chicaga a v kanadském týmu si jeho služby pochvalují. "Určitě je příjemné mít ho v týmu. Je sice menší postavy, ale tvrdě na sobě maká a odvádí dobrou práci," řekl kanadský kapitán Oilers Ryan Smyth, který proti Špačkovi mnohokrát nastoupil i v mezinárodních zápasech.

"Udržuje si stálou výkonnost a každý oceňuje jeho přínos. Proto je každý rok v národním týmu," vysvětluje spoluhráč z Edmontonu Radek Dvořák, proč hraje Špaček pravidelně v české reprezentaci.

Po sezóně volným hráčem

To v NHL zatím Špaček na dlouhodobé angažmá štěstí neměl, Edmonton je už jeho čtvrtou zastávkou. Zpočátku strávil několik let na Floridě, poté dvě sezóny v Chicagu, necelé tři roky v Columbusu a před letošní sezónou se vrátil opět do Chicaga. "Lidé říkají, že jakmile vás jednou vytrejdují, stěhujete se pak ještě několikrát," říká Špaček.

Není vyloučeno, že ani Edmonton nebude jeho poslední štace, po sezóně totiž bude volným hráčem. "Jsem tady šťastný, ale co se stane, stane se. Je tady dalších 29 klubů, které mohou mít zájem a nabídnout mi víc peněz. Ale někdy to není jen o penězích, ale taky o pocitu z týmu. Dobří spoluhráči a dostatek herních příležitostí je někdy více," dodal Špaček na závěr.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články