Hlavní obsah

Štastné Sáblíkové se únavou podlamovaly nohy

TURÍN

První mise splněna. Rychlobruslařka Martina Sáblíková si po úvodním závodě na oválu Lingotto na tři tisíce metrů může spokojeně odškrtnout jeden ze dvou vytýčených cílů pro turínské hry. Na své slabší trati chtěla být do osmičky, skončila nakonec sedmá. "Jsem strašně šťastná. Je to fantastické," rozplývala se teprve osmnáctiletá závodnice pár desítek minut poté, co závod uzavřela.

Článek

Startovala v poslední ze čtrnácti soutěžních dvojic. Jela s Kanaďankou Hughsovou, která vyrazila do boje s časomírou z vnitřní dráhy. A ulila start. "Nevyrazila dříve, spíše nožem protnula čáru," mínil trenér české reprezentantky Petr Novák. "Byla jsem pak hrozně nervózní," přiznala Sáblíková. Kdyby napodruhé vyrazila s předstihem ona, stihla by ji hned diskvalifikace: "Ale já nikdy nechodím do výstřelu. Vůbec jsem neriskovala."

V průběhu sedmi kol stále zrychlovala. Na prvním mezičase byla sedmnáctá, dvě kola před koncem jedenáctá, během posledních čtyř set metrů ještě osmou příčku o pozici vylepšila. Krátce poté, co protnula fotobuňku v posledním kole, spočinula v objetí s trenérem. "Možná to vypadalo, že jsem zklamaná, ale já byla tak vyřízená. Musela jsem se opřít. Ani jsem pořádně nemohla chodit," svěřila se Sáblíková. "Myslel jsem si, že Martina padne únavou," přitakal Novák.

Jeho informace dvě kola před koncem, že atak na osmičku nejlepších může být úspěšný, Sáblíkovou vybičovala k maximálnímu výkonu, který viděli i maséři hokejové reprezentace a vedení Českého olympijského výboru. "Rodina a kamarádi mi fandili jen u televize. Byla jsem za jejich podporu ráda, proto jsem jim po závodě zamávala," říkala.

Pomalý led

Tři kilometry jí vzaly hodně sil. "Led byl strašně těžký a pomalý. Musela jsem se hodně odrážet. Startovala jsem padesát minut po rolbování a to je dlouhé, protože led rychle stárne," vysvětlovala.

Věří, že v závodě na pět tisíc metrů může sedmé místo z prvního olympijského startu ještě vylepšit. Tím spíše, že jde o silnější disciplínu. "Chci být co nejblíže medaili. Trenér říkal, že když budu na trojce čtyři vteřiny od medaile, tak se v pětce mohu vejít mezi tři nejlepší. Časově to vychází, takže uvidíme," pokrčila rameny Sáblíková.

"Budeme lepší než sedmí," nepochybuje Novák. Důvod je prostý. "Martina udělala na trojce nějaké chyby. Do zatáček najížděla příliš daleko, tam byla vteřina," vykládal.

Reklama

Související témata: