Hlavní obsah

Stříbrná biatlonistka Pylevová měla pozitivní dopingový test

TURÍN

Ruská biatlonistka Olga Pylevová se postarala o první dopingový případ na olympijských hrách v Turíně. Pozitivní test vzorků A i B způsobila podle agentury SID zakázaná stimulující látka Carphedon. Pylevová tak s velkou pravděpodobností přijde o stříbrnou medaili z vytrvalostního závodu na 15 kilometrů.

Článek

Pylevová má pozastavenou činnost a do čtvrtečního sprintu v San Sicariu neodstartovala. Ve 14:00 se má třicetiletá Ruska dostavit před disciplinární komisi Mezinárodního olympijského výboru; pokud jí bude prokázána vina, bude vyloučena z her. Potvrdila to mluvčí MOV Giselle Daviesová.

"Našla se u ní stimulující látka ve vysoké koncentraci," řekl místopředseda MOV Thomas Bach. Mezinárodní olympijský výbor ve spolupráci s antidopingovou agenturou WADA zatím provedl 380 dopingových testů od chvíle, kdy byla 31. ledna otevřena olympijská vesnice.

Pokud bude Pylevová z pondělního olympijského závodu diskvalifikována, z třetího místa se posune na druhé Němka Martina Glagowová a bronz připadne jiné ruské reprezentantce Albině Achatovové. Za prokázaný doping by rovněž následoval pro Pylevovou dvouletý zákaz závodění. Léčila zvrtnutý kotník

Ruska přitom patří k nejlepším světovým biatlonistkám. Před čtyřmi lety na ZOH v Salt Lake City vyhrála stíhačku na deset kilometrů a ve štafetě získala bronz. Z mistrovství světa vlastní sedm medailí. V roce 2004 byla druhá v konečném pořadí Světového poháru a loni třetí.

Pylevová údajně zakázanou látku užila kvůli zranění kotníku, který si zvrtla v polovině ledna před závodem Světového poháru v Ruhpoldingu. Už o týden později však startovala v Anterselvě. Carphedon byl vyvinutý v 90. letech právě v Rusku a na černé listině MOV je od roku 1998. Zvyšuje výkonnost a odolnost proti mrazu.

Před čtyřmi lety na ZOH bylo potrestáno za doping šest olympioniků, mezi nimi i dvě ruské běžkyně Larisa Lazutinová a Olga Danilovová za užití darbepoetinu.

Reklama