Hlavní obsah

Valenta se těší do olympijské vesnice, raději ale bere postel

PRAHA

Ze zámořského turné se v pondělí vrátil akrobat Aleš Valenta. Český skokan neskrýval po závodech v USA a Kanadě spokojenost s lepšící se výkonností, o příchodu formy v souvislosti s blížící se olympiádou ale slyšet nechtěl. "Neřekl bych, že přichází olympijská forma. Spíš jde o trvalé zlepšování," vyprávěl po příletu na ruzyňské letiště.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta při exhibici ve Špindlerově Mlýně

Článek

Valenta se po sérii závodů, která vyvrcholila v americkém Lake Placid, rozhodl zůstat v zámoří o týden déle a trénovat. "Podmínky nebyly ideální, vinou počasí se výrazně zhoršila kvalita sněhu a pořadatelé měli plné ruce práce, aby udrželi můstky na odpovídající úrovni. Nakonec ale převládla spokojenost, lepší než týden sedět doma na zadku," líčil zlatý medailista ze Salt Lake City.

Za oceánem se český skokan třikrát prosadil do nejlepší desítky a byl proto se svými výkony spokojený. "Neřekl bych ale, že přichází olympijská forma. Spíš jde o trvalé zlepšování. V Lake Placid už to bylo dobré, i když tam přišla minela rozhodčích. Nechci to ale nějak obšírněji komentovat. Důležité je, že se cítím dobře," tvrdil Valenta.

Na rozhodčí si po závodu v dějišti olympiády v roce 1980 vyšlápl Valentův trenér Pavel Landa. "Bylo to potřeba. Závodníků je hodně a rozhodčí mají různý metr. Dobré bylo, že šlo o stejné rozhodčí, kteří budou na olympiádě. Snad si nás budou pamatovat," prohlásil jako vždy rozesmátý Landa.

Nerozlučnou dvojici čeká v tomto týdnu příprava na víkendový Světový pohár ve Špindlerově Mlýně, kde by se chtěl Valenta prezentovat třemi salty s pěti vruty. "Zatím kombinaci, kterou jsem předvedl v Salt Lake City. Snad počasí dovolí, aby se to zdařilo. Potřebujeme zimu, aby můstky v teple nezměkly," zadoufal Valenta.

Překvapení nečeká

I když je dvaatřicetiletý akrobat spokojený s vývojem své výkonnosti, stále se vyrovnává s následky zdravotních komplikací, které jej postihly loni. "Tréninkové manko z léta pořád cítím. Stále mám jako by měsíc skluz," postěžoval si a nechtěl příliš mluvit o případných rezervách. "Nikdy nemám pocit, že bych skočil ideální skok. Teď vím, že nedělám zásadní chyby," tvrdil.

Trojité salto s pěti vruty bude hlavní Valentovou zbraní i v Turíně. Narozdíl od olympiády před čtyřmi lety už ale nebude ve startovním poli jediný, kdo se takovým arzenálem pochlubí. "Pět vrutů kromě mě umí také Kanaďan Steve Omischl a Jeret Peterson z USA. Ty jsem viděl na vlastní oči. Steve to skáče hodně dobře, Jeret má rezervy. Vedle nich by ale mohli překvapit také Bělorus Dmitrij Daščinskij a Kyle Nissen z Kanady," vypočítal.

Českého olympionika kupodivu těší, že se okruh elitních soupeřů rozšířil. "V Salt Lake City jsem udělal krok, který posunul náš sport o kus dál. A mám opravdu radost, že se stále vyvíjí," uvedl.

Překvapení, o které se postaral před čtyřmi lety, se ale podle obhájce zlata čekat nedá. "Šest vrutů momentálně nikdo nedá. I když jednou je skočil Peterson. Při jednom skoku se ztratil ve vzduchu a točil a točil, až se rozbil pod můstkem. Jenže to ani neměl tušení, kolikrát se vlastně ve vzduchu otočil," přidal k lepšímu Valenta.

Chce vychutnat olympijskou atmosféru

Vyhlášený pohodář si nepřipouští s blížícím se startem her žádný stres. "Pořád ani nevím, v kterém termínu olympijský závod je. Obhajobou a olympiádou mě straší akorát novináři, ostatní lidé mi to nepřipomínají. Spíš mi přejí hodně zdaru, což je naopak příjemné," přiblížil Valenta.

Narozdíl od jiných olympioniků český skokan neshání v Itálii soukromé ubytování a spolehne se na bydlení v olympijské vesnici. "Chceme prožít tu atmosféru. V tom je olympiáda jedinečná. Během velmi krátké doby člověk potká obrovské množství nejlepších sportovců, které by jinak neměl šanci vidět. Sednout si vedle Gretzkého je prostě zážitek," říkal natěšeně.

Do kufru si ale raději přibalí jednu specialitu. "Po zkušenostech ze Salt Lake City, kde jsem musel modifikovat příliš měkkou postel a nakonec spal na zemi, si beru nafukovací postel. Bůhví, jestli se nakonec nebude hodit. Pořadatelé už prý hlásili, že postelí bude nedostatek," uzavřel se smíchem Valenta a spěchal převzít oficiální oblečení na svou třetí olympiádu.

Reklama

Související témata: