Hlavní obsah

Olympionici v Jablonci ukázali pět medailí ze Soči

Zcela zaplněné náměstí před jabloneckou radnicí vítalo v úterý úspěšné olympioniky ze zimních her v Soči. Česká republika tam získala osm medailí, držitelé pěti z nich jsou spojeni s Jabloncem. Cenné kovy lidem na náměstí ukazovali biatlonisté Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Veronika Vítková.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Úspěšní biatlonisté z her v Soči během přivítání olympioniků v Jablonci nad Nisou. Zleva Jaroslav Soukup, Veronika Vítková a Gabriela Soukalová.

Článek

"To nečekal nikdo, je to velký úspěch," ocenil výkony olympioniků jablonecký primátor Petr Beitl.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jablonec pozval 13 olympioniků, dorazilo jich nakonec osm. Čekalo na ně několik set lidí, možná jich bylo i přes tisíc. Všichni se na náměstí nevešli a někteří tak postávali i v přilehlých ulicích. "Je pro nás krásné, že vás přišlo tolik," poděkovala Soukalová, jablonecká rodačka.

"Jablonečtí fotbalisté mohou jen závidět," rýpl si moderátor večera Lukáš Váňa. Za nezvyklou na poměry Jablonce označil návštěvnost i Jan Štol, který nechybí na žádné takové akci. "V posledních letech tolik lidí přišlo jen na oštěpařku Báru Špotákovou, když vyhrála olympiádu v Londýně," vylíčil.

Soukalová opustila náměstí předčasně

O olympioniky byl v úterý obrovský zájem, podepsat se museli stovkám lidí. Jen několika z nich se ale podařilo při autogramiádě získat podpis Soukalové. Držitelka dvou medailí totiž z olympiády přijela nachlazena, a proto náměstí opouštěla předčasně. Původně chtěla lidem i zazpívat, s ohledem na stav svých hlasivek ale od toho upustila. Stejně jako další jablonečtí olympionici si ale i Soukalová odnesla z úterní akce pamětní stříbrnou medaili, kterou vydala Česká mincovna k olympiádě.

Sportovci z Libereckého kraje získali na olympiádě v Soči šest z osmi medailí - patří k nim zlatá medailistka ze snowboardcrossu Eva Samková z liberecké Dukly a závodníci v biatlonu Vítková, Soukalová, Soukup a Ondřej Moravec z jabloneckého SKP, kteří české výpravě zajistili dohromady tři stříbrné a dvě bronzové medaile.

Reklama

Související témata: