Hlavní obsah

Rusové triumfovali v lyžařském maratónu a ovládli medailové pořadí. Češi zaostali

Soči
Aktualizováno

Absolutním triumfem domácího Ruska skončil v Soči olympijský běžecký maratón na 50 kilometrů volnou technikou. Z vítězství se radoval Alexandr Legkov, za kterým ve finiši skončili Maxim Vylegžanin a Ilja Černousov. Ruské výpravě tím zajistili prvenství v medailovém pořadí zemí. Čeští lyžaři na nejlepší nestačili, Petr Novák obsadil 29. místo a Lukáš Bauer doběhl jednatřicátý.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Vyčerpaný vítěz závodu na 50 km volnou technikou Alexander Legkov z Ruska.

Článek

Ruskému triu dokázal v závěru konkurovat pouze Nor Martin Johnsrud Sundby, ale v cílové rovince jejich rychlosti nestačil. Legkov vyhrál jasně o sedm desetin sekundy, o stříbru pro Vylegžanina rozhodl fotofiniš. Sundby zaostal za třetím Černousovem o dvě desetiny.

O nejlepší český výsledek se postaral Novák, který překonal 36. místo z úvodního skiatlonu, v němž zažil v 31 letech olympijskou premiéru. Na vítěze ztratil minutu a 45 sekund. Hlavní české naději Bauerovi poslední olympijský závod v kariéře nevyšel.

Trojnásobný medailista z OH se od počátku držel v čele pelotonu, odkud se vytratil po 20. kilometru, kdy se jako jediný odhodlal k výměně lyží. Nabral půlminutovou ztrátu, kterou musel dohánět. Po 30 kilometrech měnili lyže závodníci z popředí a Bauer s Novákem se ocitli znovu vpředu startovního pole na pátém respektive osmém místě se zhruba desetisekundovou ztrátou na čelo. Favorité však manko rychle smazali.

Heikkinenův únik nevyšel

V této fázi závodu se vydal do úniku Fin Matti Heikkinen a vypracoval si náskok přes 20 sekund, ale hlavní skupina vedená Legkovem se za ním pustila a deset kilometrů před cílem už byl dostižen.

V závěru se posunul dopředu do té doby nenápadně jedoucí Švýcar Dario Cologna a chystal si útok na třetí zlato v Soči. Naděje vítěze skiatlonu a klasické patnáctky zhatila necelé dva kilometry před cílem zlomená lyže.

V posledním náročném stoupání se utrhla od soupeřů ruská trojice se Sundbym a rozhodoval finiš. Do něj už přijel s menším náskokem Legkov a ve 30 letech vybojoval první olympijské zlato. Vítězství pro něj bylo také satisfakcí za neúčast v závodu na 15 km klasicky, kam ho vedení týmu překvapivě nenominovalo, přestože před olympiádou ovládl tuto disciplínu na Světovém poháru v Toblachu.

Northug znovu propadl

Vylegžanin oplatil lídrovi Světového poháru Sundbymu porážku ze skiatlonu, v němž s ním prohrál ve finiši a Rusové následně neúspěšně protestovali proti výsledku kvůli tomu, že Nor zkřížil domácímu lyžaři dráhu.

Až osmnáctý skončil Nor Petter Northug, který vyhrál před čtyřmi roky maraton klasickou technikou a vybojoval ve Vancouveru své čtvrté zlato. Ze Soči odjel s prázdnou. Norští muži získali vedle Sundbyho bronzu ze skiatlonu už jen jednu medaili zásluhou vítězství Oly Vigena Hattestada ve sprintu.

Běh na lyžích:
Muži - 50 km volně s hromadným startem:
1. Legkov1:46:55,2
2. Vylegžanin-0,7
3. Černousov (všichni Rus.)-0,8
4. Sundby (Nor.)-1,0
5. Dolidovič (Běl.)-14,3
6. Duvillard (Fr.)-14,9
7. Södergren-17,8
8. Richardsson-24,4
9. Olsson (všichni Švéd.)-32,1
10. Niskanen (Fin.)-32,3
...
29. Novák-1:45,8
31. Bauer-1:56,1
37. Jakš-3:05,3
52. Magál (všichni ČR)-9:33,5

Reklama

Související témata: