Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák byl na velkém můstku v Soči jedenáctý

Krasnaja Poljana
Aktualizováno

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil v olympijském závodu na velkém můstku 11. místo se ztrátou 32 vteřin na vítězného Jörgena Graabaka z Norska. Stříbro získal další Nor Magnus Moan a bronz Němec Fabian Riessle. Další čeští reprezentanti skončili ve druhé polovině startovního pole - Tomáš Portyk doběhl na 25. příčce, Tomáš Slavík na 29. a Pavel Churavý na 32. pozici.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Sdruženář Jörgen Graabak z Norska se raduje z vítězství v olympijském závodě na velkém můstku.

Článek

Dvořákovi po skokanské části, ve které předvedl výkon 125 m, patřila 22. příčka a na desetikilometrovou trať vyběhl se ztrátou minuty a 39 na prvního Erica Frenzela. Zatímco německý šampion ze středního můstku, jehož před startem trápila viróza, vedení neudržel a nakonec byl až desátý. Český reprezentant si v konečném pořadí polepšil o jedenáct míst.

Nadějnou pozici naopak podle očekávání neudržel Portyk. Po skoku dlouhém 128,5 m vybíhal sedmnáctiletý sdruženář na trať jako desátý, do cíle dorazil s mankem přes minutu a půl na Graabaka. Pohoršili si i Slavík s Churavým, kterým po úvodní části patřila 26., respektive 24. příčka.

Graabak si v Soči v dramatickém finiši vedoucí skupinky, který pádem těsně před cílem odnesl Němec Johannes Rydzek, připsal největší úspěch v kariéře. Dvaadvacetiletý Nor byl ve Světovém poháru dosud nejlépe druhý, vítězství zaznamenal jen v závodech družstev.

"Myslím, že je docela jasné, jak se asi cítím," uvedl Graabak, jenž vybojoval pro Norsko první olympijské zlato v severské kombinaci od Nagana 1998. Pro úvodní závod na středním můstku v Soči se přitom vůbec nevešel do nominace. "Je to surreálný pocit. Myslím, že budu potřebovat nějaký čas, abych si tenhle okamžik vychutnal. Chtěl jsem jen dobře jet a udržet se s těmi nejlepšími," popsal svou taktiku.

Naštvaný dojel do cíle na osmém místě Rydzek, jehož v jedné z ostrých zatáček na stadionu nechtěně srazil krajan Riessle. "Bylo to tam strašně úzké," omlouval se Rydzekovi jeho úspěšnější týmový kolega. Po emotivní chvilce po dojezdu si ale oba Němci podali ruce a slavili společně. "Za dva dny spolu chceme v soutěži družstev na stupně vítězů. Dneska večer si dáme pivo na usmířenou a budeme se dívat dopředu," řekl smířlivě Rydzek.

Severská kombinace:
Velký můstek:
1. Graabak 23:27,5
2. Moan (oba Nor.) -0,6
3. Riessle -1,6
4. Kircheisen (oba Něm.) -2,1
5. Gruber (Rak.) -11,3
6. A. Watabe (Jap.) -11,5
7. Lamy Chappuis (Fr.) -16,4
8. Rydzek (Něm.) -23,9
9. Klemetsen (Nor.) -24,5
10. Frenzel (Něm.) -30,4
11. Dvořák -32,6
...25. Portyk -1:32,3
29. Slavík -2:08,7
32. Churavý (všichni ČR) -2:24,5.

Reklama

Související témata: