Hlavní obsah

Sudová na medaili nedosáhla, skončila devátá. Zlato i stříbro putuje do Kanady

Soči
Aktualizováno

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se na olympijských hrách v Soči vytoužené medaile nedočkala. Zatímco v první finálové jízdě v boulích získala 21,82 bodu, což byl vůbec nejlepší výsledek z celého devatenáctičlenného startovního pole, a kvalifikovala se s přehledem do užšího dvanáctičlenného výběru, v dalším pokračování obdržela 20,87 bodu a do šestičlenného superfinále nepostoupila. Skončila devátá. Ze zlata se radovala kanadská akrobatka Justine Dufourová-Lapointeová, stříbro vybojovala její mladší sestra Chloé a bronz připadl obhájkyni prvenství z Vancouveru Hannah Kearneyové z USA.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Nikola Sudová na olympijské trati.

Článek
Fotogalerie

Sudová startovala na svých čtvrtých a nejspíše také posledních hrách pod pěti kruhy. Jejím nejlepším výsledkem tak zůstane šesté místo z Turína 2006. "Špatný, ta druhá finálová jízda se nepovedla. Chtěla jsem závodit, jela jsem buď a nebo a nevyšlo to," řekla Sudová.

V Soči Sudová nejdříve nepostoupila z první kvalifikace přímo do finále, ale v sobotu opravu zvládla bez problémů a mezi dvacet finalistek jistě prošla.

Svoji nejlepší jízdu olympiády předvedla ve večerním prvním finále. Skoky měla vysoké a razantní, jela rychle a dostala 21,82 bodu. Z dvaceti finalistek měla nejvyšší známku a z prvního místa prošla mezi dvanáctku do druhé finálové jízdy. V ní ale její naděje na stupně vítězů pohasly.

Svěřenkyně kouče Radka Herota startovala jako poslední. Měla o něco pomalejší čas, horní skok - helikoptéra s roznožkou - byl o něco horší a 20,97 bodu stačilo na deváté místo. Superfinále bylo vyhrazeno pro šest lyžařek, na postup by bývalo bylo potřeba 21,16 bodu.

"Chtělo to zrychlit, jelo tam hodně holek přede mnou, bylo to hrubší než minulou jízdu a zavřenější, pak se mi jede hůř, nejde mi to tolik narovnat," popsala Sudová. Po prvním skoku ji totiž jedna z boulí "kopla". "Pak jsem se nesrovnala a bylo to pomalé," přiznala.

Druhá česká reprezentantka v boulích Tereza Vaculíková neprošla kvalifikací, v první jízdě měla málo bodů a ve druhé spadla. Obsadila tak 27. místo.

Jízda v boulích - ženy:
1. J. Dufourová-Lapointeová 22,44
2. Ch. Dufourová-Lapointeová (obě Kan.) 21,66
3. Kearneyová (USA) 21,49
4. Uemuraová (Jap.) 20,66
5. Coxová (Austr.) 19,43
6. Outtrimová (USA) 19,37
7. Galyševová (Kaz.)
8. Rachimovová (Rus.)
9. Sudová (ČR)
10. Robichaudová (Kan.),
...27. Vaculíková (ČR).

Reklama