Hlavní obsah

Vrabcová byla v šoku, že vedla na olympiádě. Při finiši Moravcové měl její bratr větší nervy než ve studiu

Soči

Česká ženská běžecká štafeta na prvním místě při olympijském závodě? Od dob Kateřiny Neumannové absolutně nemyslitelná záležitost! Ale díky Evě Vrabcové-Nývltové si český fanoušek mohl aspoň na chvíli tento obrázek užít. Spolu s Karolínou Grohovou, Petrou Novákovou a Klárou Moravcovou skončily nakonec na desátém místě.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Švédské běžkařky oslavují vítězství ve štafetovém závodě na ZOH v Soči. Zleva Ida Ingemarsdotterová, Charlotte Kallaová, Anna Haagová a Emma Wikenová.

Článek

Vrabcová-Nývltová má v Soči parádní formu, a tak jí vůbec nevadilo, že startovala na úvodním klasickém úseku, i když jí ve skiatlonu lépe sedělo bruslení. „Původně měla rozjíždět Kája, ale jí závodění v teple nesedí, tak jsem jela první úsek já. Byla jsem nadšená, štafetové závody miluju," přiznávala.

Svého úkolu se zhostila parádně, spolu s Ruskou Ivanovovou startovní pole roztrhaly a na čtvrtém kilometru byla česká reprezentantka v čele! „To jsem si říkala: Sakra, co dělám, já vedu olympiádu," divila se Vrabcová-Nývltová, která prožívá svojí životní sezónu.

Na předávku nakonec dorazila druhá v těsném odstupu za Ruskou. Za sebou nechala bronzovou ze skiatlonu Heidi Wengovou z Norska či Švédku Idu Ingemarsdotterovou. „Byla jsem překvapená a strašně nadšená, jak mi to šlo," hlásila Vrabcová-Nývltová.

Věděla, že udržet medailové umístění i na dalších úsecích je nereálné. „Ale desáté místo by bylo super," hlásila krátce po svém doběhu. Přání se jí splnilo, všechny její kolegyně si připsaly desátý běžecký čas na svém úseku a elitní desítku ze čtrnácti zúčastněných štafet také Češky uzavíraly.

Moravcová byla spokojená

„Po letech, kdy jsme štafetu ani nesestavily nebo končily poslední, je desáté místo určitě pěkné," pochvalovala si finišmanka Klára Moravcová, která přes pád při předávce umístění před slovinskou bronzovou medailistkou ze sprintu Vesnou Fabjanovou v pohodě udržela.

Závod nervózně sledoval i bratr Moravcové Václav, známý moderátor. „Ženská štafeta v Soči jsou větší nervy než vysílání volebního studia. Ještě, že Klára udržela přes pád desáté místo," glosoval závěr závodu na svém twitteru. Sám se pohybovým aktivitám podle sestry raději  vyhýbá. „Pro bráchu byl sport spíš utrpení, vždycky přemlouval učitelky, aby nedostal trojku z tělocviku," usmívala se Moravcová.

Pro ženský běh na lyžích je desáté místo zatím nejlepším výsledkem na hrách v Soči, ale Vrabcová-Nývltová by velmi ráda toto umístění vylepšila při třicítce volně příští sobotu. „Štafeta mě strašně povzbudila, na třicítce se může stát cokoliv, když forma vydrží. Na co si troufám? Neřeknu," tajemně se usmívala.

Reklama

Související témata: