Hlavní obsah

Nizozemské rychlobruslení řeší obvinění z ovlivňování výsledků

Pchjongčchang

Nizozemská reprezentace v rychlobruslení musí na olympiádě v Pchjongčchangu řešit čtyři roky staré obvinění z ovlivňování výsledků. O to se na hrách v Soči údajně snažil trenér Jillert Anema, který kvůli tomu dostal od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) varování.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Radostné gesto nizozemského rychlobruslaře Kjelda Nuise v cíli závodu na 1500 m.

Článek

Anema, který působil jako trenér u francouzské reprezentace, před čtyřmi lety před čtvrtfinále stíhacího závodu družstev požádal vedoucího nizozemského týmu, aby Francii šetřili, protože ostudný výsledek by mohl negativně ovlivnit finanční podporu týmu. Informoval o tom deník De Volkskrant a nizozemský svaz poté zveřejnil tehdejší dopis s reakcí MOV.

V Pchjongčchangu, kde je Anema jako trenér Jorrita Bergsmy a jeho americké manželky Heather, agentuře AP vše potvrdil technický ředitel nizozemského týmu Arie Koops. Právě za ním Anema před čtyřmi lety se svým návrhem přišel. "Byl jsem v šoku. Naprosto mě překvapilo, že by mohl něco takového chtít," prohlásil.

"Řekl jsem mu: Ne. Přijeli jsme sem vyhrát a rozhodně nebudu kvůli nějaké jiné reprezentaci měnit taktiku," prohlásil Koops. Nizozemsko si s Francií poradilo a poté získalo zlatou medaili. Podle Koopse by proto mělo rychlobruslení vyřešit situaci, že trenéři často současně vedou několik závodníků různých národností.

Vedle Anemy například kouč italské reprezentace Maurizio Marchetto vede i Nizozemku Marrit Leenstraovou. V podobné situaci je také Australanka Desly Hillová. "Myslím, že bychom se z toho měli poučit. Měli bychom to probrat, protože podobná situace je i v jiných sportech a někdy to nedělá dobrotu," prohlásil.

Reklama

Související témata: