Hlavní obsah

Spolubydlící Sáblíkové si odveze nezapomenutelný zážitek!

Pchjongčchang

Na krku pyšně nosí náhrdelník s pěti olympijskými kruhy. „Vůbec ho nesundávám,“ ujišťuje Cortney Mansourová, kanadská rodačka, která spolu s Michalem Češkou reprezentovala Česko v krasobruslařské soutěži tanečních párů.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Český taneční pár Cortney Mansourová a Michal Češka při krátkém tanci během olympijského vystoupení. Cíl českého páru byl jediný, napravit vystoupení z ME.

Článek
Fotogalerie

Náhrdelník pro ni vyrobila její britská kolegyně Penny Coomesová hned po úspěšné olympijské kvalifikaci v Oberstdorfu. „A pro mě nic," naoko si posteskne Češka. Pak nastala pro pár druhá neméně náročná cesty do Pchjongčchangu, zařízení českého pasu pro Mansourovou, které se vleklo přes čtyři roky.

Vše se stihlo, a tak si oba užili olympijskou premiéru, která pro ně skončila po krátkém programu. „Je super se tu potkávat se všemi sportovci, bydlíme s hokejisty. A Cortney je na apartmánu s Martinou Sáblíkovou, pro ni to možná není tak zásadní, ale já jí záviděl," usmíval se Češka.

Poslední dny před soutěží byli mimo olympijskou atmosféru, kvůli nedostatečnému prostoru k tréninku se přesunuli stejně jako někteří další krasobruslaři do Soulu, dějiště letní olympiády v roce 1988. „Takže jsme tam jezdili také v Olympijském parku," připomíná Mansourová. „Pro mě je celý pobyt tady v Koreji nezapomenutelným zážitkem, užívám si každou drobnost včetně výměny odznáčků," nadšeně hlásí usměvavá Mansourová.

Partnerka si musela přivstat

Jen při bodovém hodnocení jízdy se třiadvacetileté krasobruslařce úsměv z tváře vytratil, zakabonil se i její partner. „V technické známce nám to dali, porazili jsme ukrajinský pár, který byl na mistrovství Evropy desátý. Ale ve druhé sadě nás porazili o šest bodů. Byli jsme tu bez rozhodčího (Ukrajinka v panelu byla – pozn. red.), celý závod jsme otvírali, takže tak. Určitě jsme tu nebyli favoriti, ale ta druhá známka mohla být vyšší," krčil Češka rameny.

Pár, který spolu bruslí čtyři roky, nastoupil jako úplně první. „Není to nejlepší. Rozhodčí ještě nevědí, jaké nasadit známky," hlásil Češka. „Po losu jsme z toho nebyli nadšení, ale pak jsme si řekli, že to pojmeme tak, že je přece super zahajovat olympijskou soutěž," přidala Mansourová, která si kvůli brzkém startu v deset hodin dopoledne musela přivstat.

„Byla jsem vzhůru už od čtyř. Jako holka si musím udělat make-up, účes, to pár hodin zabere," vysvětlovala.

Mix rumby a samby vynesl české dvojici 53,53 bodu, porazili jen Izraelce a mezi dvacítku účastníků volných jízd se nevešli.

Reklama

Související témata: