Hlavní obsah

17letý slovenský úkaz udivuje na olympiádě: Snad jsou na nás fanoušci doma hrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je mu teprve sedmnáct, patří mezi největší naděje světového hokeje. V letošním draftu NHL by mu elitní pětka neměla uniknout. A útočník Juraj Slafkovský své kvality prokazuje i v Pekingu. Pod pěti kruhy nasázel v pěti zápasech pět gólů, nikdo se nemůže pochlubit lepší bilancí.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Slovenský talent Juraj Slafkovský slaví se svými spoluhráči trefu proti USA ve čtvrtfinále olympijského turnaje.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) – Naposledy ve středu skóroval i ve čtvrtfinále proti USA a po dvanácti letech pomohl Slovensku do semifinále olympijského turnaje.

Jak se vám poslouchá, že je Slovensko na olympiádě mezi čtyřmi nejlepšími?

Snili jsme o tom, že můžeme dojít daleko. Věděli jsme, že to bude strašně těžké, ale sen se stal realitou. Neuvěřitelné!

Přitom jste byli pouhých 44 vteřin od vyřazení, vyrovnali jste až v čase 59:16. Do poslední chvíle jste věřili?

Když to tam Marek Hrivík dotlačil, skákal jsem na ledě tři metry do výšky. A když pak Paťo Rybár chytil poslední nájezd Američanů, hned jsem spěchal na led slavit.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Slovenská radost po vyrovnávacím gólu proti USA.

Čím si vysvětlujete, že vám to v Pekingu tak pálí? Nikdo by se nemohl divit, kdyby se vám v 17 letech na takovém turnaji trochu rozklepaly ruce...

Jsem strašně šťastný, že mám takovou formu. Nikdy bych to nečekal. Od trenéra jsem ale dostal velkou důvěru a snažím se využít každou šanci. Chci být týmu prospěšný. Snad jsou na nás doma fanoušci doma hrdí.

Musejí být. Ale i na vás. Třeba situace před vaším gólem na 1:0, kdy jste si přihrávkou o branku povodil u zadního mantinelu soupeře, se jen tak nevidí...

A já ani nečekal, že mi to vyjde. Někdy to zkouším a jsem rád, že teď se to povedlo. I když jsem pak trochu zatopil našemu obránci, dali jsme z toho gól. Mám sebevědomí, s úspěchy a góly roste. Věřím, že ještě mám v sobě něco víc, co můžu ukázat.

Spoluhráči říkali, že i po druhé třetině za stavu 1:2 panovalo v kabině odhodlání, že zápas stejně otočíte... I vy jste si byl jistý?

Jasně, ten tým fakt žil. Říkali jsme si, že to zvládneme, ať se stane cokoli. Jsme brutálně šťastní, že jsme v semifinále.

Přitom po úvodních prohrách s Finy a Švédy by si na to vsadil jen málokdo...

Taky že jsme si po těchto zápasech sedli a řekli si určité věci. Pomohlo to. Tohle je pro nás velký úspěch, ale chceme ještě víc. Chceme domů přivézt medaili.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Američan Nick Abruzzese překonává slovenského gólmana Patrika Rybára.

Jak moc velký podíl má na vaší jízdě kanadský kouč Craig Ramsey? Na střídačce působí mimořádně klidně a jako by to přenášel i na vás...

To je pravda, ale i on je jen člověk a někdy ho něco naštve. To k hokeji patří. Je dobře, že máme klidného kouče, který nevypění po každé situaci. Je to velký profík. Můžeme být hrdí na Slovensko, že někdo takový trénuje u nás.

Sestřih gólů v osmifinálovém zápase Česko – Švýcarsko.Video: Eurosport

Reklama

Související témata: