Hlavní obsah

Akrobatický skokan Čchi Kuang-pchu se na čtvrtý pokus dočkal olympijského zlata

Aktualizováno

Čínský akrobatický skokan Čchi Kuang-pchu se na domácích olympijských hrách dočkal při čtvrtém startu pod pěti kruhy zlaté medaile. Obhájce titulu Oleksandr Abramenko z Ukrajiny se musel spokojit se stříbrem, bronz získal stejně jako před čtyřmi lety ruský lyžař Ilja Burov.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Zleva tříbrný Ukrajinec Oleksandr Abramenko, domácí šampion Čchi Kuang-pchu a broznový Rus Ilja Burov

Článek

Jednatřicetiletý Čchi Kuang-pchu, jenž ve středisku Čang-ťia-kchou vyhrál už kvalifikaci, předvedl v šestičlenném superfinále skok "back double full-full-double full" a jako jediný z pěti lyžařů, kteří se pro tuto kombinaci rozhodli, ho zvládl čistě.

Zlata se ziskem 129 bodů dočkal po čtvrtém místě ze Soči a sedmých příčkách z Pchjongčchangu a Vancouveru. V Pekingu se raduje už z druhého cenného kovu po stříbru ze soutěže smíšených týmů.

Abramenko získal 116,5 bodu. Burov, který do superfinále postoupil z prvního místa a startoval v něm tedy jako poslední, se rozhodl pro nižší obtížnost, protože věděl, že čistě zvládnutý skok "back full-full-double full" mu bude po nezdarech několika soupeřů na stupně vítězů stačit. Dostal za něj 114,93 bodu.

Obhájce stříbra z Pchjongčchangu Ťia Cung-jang se stejně jako v soutěži smíšených družstev nevyhnul pádu a na sedmém místě mu postup do bojů o medaile unikl.

Akrobatické lyžování:
Muži - skoky:
1. Čchi Kuang-pchu (Čína) 129,00
2. Abramenko (Ukr.) 116,50
3. I. Burov (Rus.) 114,93
4. Werner (Švýc.) 111,50
5. Schoenefeld 106,50
6. Lillis (oba USA) 103,00
7. Ťia Cung-jang (Čína)
8. Roth (Švýc.)
9. Okipňuk (Ukr.)
10. Nikitin (Rus.).

Reklama

Související témata: