Hlavní obsah

České biatlonistky po statečném boji ve štafetě osmé, sestry utrhly zlato pro Švédsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmé místo obsadily české biatlonistky v olympijském štafetovém závodě. Skvělou práci odvedla především na druhém úseku Markéta Davidová, která vytáhla reprezentační kvarteto až na pátou příčku, ale pak nastalo zhoršení a vyčerpaná finišmanka Lucie Charvátová prohrála v cílové rovince statečný boj o konečnou sedmou příčku s Ukrajinou.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Markéta Davidová na druhém úseku české štafety na olympijských hrách v Číně.

Článek

Česká sestava se od začátku snažila udržet v popředí. Eva Puskarčíková při své premiéře na letošních ZOH zvládla bezchybně ležku a figurovala desátá. Při položce vstoje jednou chybovala, ale potřebovala dvě opravy, což znamenalo zdržení na střelnici. „Moc mě mrzí poslední rána, tam jsem chtěla holky víc podržet. Na trati to bohužel bylo jen trápení," líčila pro ČT, když po běžeckém utrpení v závěru předala sedmnáctá se ztrátou 55 sekund na špičku štafetového závodu.

První úsek zvládlo nejlépe Švédsko díky Perssonové, s ní ale udržely krok Italka Vittozziová a Němka Voigtová. Další favoritky - Francouzky - byly čtvrté s odstupem dvanácti vteřin, jenže po předávce jim komplikace způsobilo trestné kolo Chevalierové-Bouchetové. Ještě vážnější byla situace Švýcarska, když rozbíhající Cadurischová zkolabovala na trati a odváželi ji záchranáři na saních.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Eva Puskarčíková na prvním úseku štafety na ZOH 2022.

V čele i na druhém úseku zůstávaly Itálie se Švédskem, k nimž se však dotáhly Rusky díky Rezcovové a také Norky, jenže Eckhoffovou krutý mráz rozklepal při stojce natolik, že musela na dvě trestná kola a z nich se vracela až dvanáctá. Razantně si díky Markétě Davidové polepšilo Česko, ta měla třetí nejlepší běžecký čas a práci na střelnici zvládla s jediným dobíjením. Vytáhla tak reprezentační kvarteto na skvělé páté místo. „Udělala jsem, co bylo v mých silách. Lyže byly fajn, nechala jsem tam všechno a jela, jak to šlo," přiznala v televizním rozhovoru Davidová.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Česká biatlonistka Jesikka Jislová během střelby vleže na třetím úseku olympijské štafety.

Na třetím úseku se vytvořily na předních příčkách poměrně velké rozestupy, ale vším zamíchala položka vstoje, po níž šla v té chvíli vedoucí Mironovová na trestné kolo a předávala třetí se ztrátou třinácti vteřin na Švédsko, za nějž jela naprosto skvěle Hanna Öbergová. Na stříbrné pozici udržela Italky i Comollaová, považovaná za jejich nejslabší článek. Jessiku Jislovou rychle dojely Francie i Norsko, a na lyžích tempu Braisazové-Bouchetové ani Lienové nestačila. „V momentální běžecké formě jsem se s nimi udržet nemohla. Mrzí mě, že jsem trochu pozdě na střelnici zareagovala na vítr," říkala česká biatlonistka, která předávala sedmá.

Z finišmanek si počínala nejlépe mladší ze švédských sester Elvira Öbergová. Nigmatullinová vytáhla ruskou sestavu ke stříbru, Herrmannová pohlídala německý bronz na úkor Italek, přes něž se rychle přehnala i Röiselandová, ale od medaile dělilo Norky třináct vteřin. Šance Francie na stupně vítězů pohřbilo další trestné kolo.

Lucie Charvátová jako poslední členka české štafety neměla žádný problém na ležce a držela sedmé místo. Při stojce ale i na ni dolehl téměř dvacetistupňový mráz, který ji rozklepal a nebyla jediný chybějící terč schopna zásahnout i přes maximální počet dobíjení. Z trestného kola se vrátila na trať osmá.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Švédka Elvira Öbergová finišuje na prvním místě v rámci štafety na 4x6 km na olympijských hrách.

Osmisekundovou ztrátu na Ukrajinu pak sice na posledním kilometru sjela, ale v cílové rovince už neměla dost sil proti finišující Bilosjukové. Konečné umístění českých žen ale reálně odpovídá jejich možnostem i aktuálnímu postavení mezi štafetami. Na rozdíl od mužského propadáku tak výsledek rozhodně není zklamáním.

Zimní olympijské hry v Pekingu - štafeta biatlonistek na 4x6 km
1. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) 1:11:03,9 (0+6)
2. ROC/Rusko (Kazakevičová, Rezcovová, Mironovová, Nigmatullinová) +12,0 (1+7)
3. Německo (Voigtová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) +37,4 (0+6)
4. Norsko (Knottenová, Eckhoffová, Lienová, Röiselandová) +50,7 (2+8)
5. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Comolaová, Sanfilippová) 1:33,1 (0+5)
6. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) +2:13,0 (2+10)
7. Ukrajina (Petrenková, Džimová, Merkušinová, Bilosjuková) +3:00,2 (1+6)
8. Česko (Puskarčíková, Davidová, Jislová, Charvátová) +3:02,1 (1+8)
9. Rakousko (Zdoucová, Hauserová, Juppeová, Innerhoferová) +4:03,7 (3+7)
10. Kanada (Lunderová, Bankesová, Dicksonová, Beaudryová) +4:30,4 (0+8)
ZOH v Pekingu - biatlon:
štafeta žen (4x6 km)

Reklama

Související témata: