Hlavní obsah

Ostuda! Česká štafeta byla ze závodu stažena. Zlato slaví Norsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Historicky nejhorší olympijský výsledek zapsala česká štafeta biatlonistů, která byla v závěru třetího úseku stažena ze závodu, protože v té době vedoucí Rusové ji předstihli o celé kolo. Reprezentační kvarteto tak bude celkově klasifikováno na 19. příčce, když hned její první člen Jakub Štvrtecký musel na dvě trestná kola, pak už to byla jen bída a utrpení. Finišman Michal Krčmář už do závodu vůbec nezasáhl. Zlato patří Norsku, stříbro slaví Francie a dlouho vedoucí Rusové po selhání Eduarda Latypova při závěrečné stojce bralo jen bronz.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jakub Štvrtecký na olympiádě v Pekingu

Článek

Česká bilance na střelnici 4+14 ze tří úseků byl nejhorší ze všech. Průšvih v konkurenci 21 zemí začala bohužel hned na první položce úvodního úseku. Štafetu rozbíhající Štvrtecký z pěti základních ran poslal čtyři do terče, jenže ten poslední už nezasáhl ani s využitím všech tří náhradních nábojů. Navíc proležel na koberci spoustu času a z trestného kola odjížděl beznadějně poslední se ztrátou třiceti sekund na v té chvíli dvacáté Bulharsko.

Zoufalou pozici reprezentačního kvarteta ještě zhoršila střelba vstoje, po níž si Štvrtecký musel rovněž přidat 150 metrů navíc. Svůj úsek nezvládl nejen střelecky, ale slabý měl i běh a celkově zaostal za vedoucími Rusy o 3:14,9 min. Štafetové klání rozjel nejlépe tedy Chalili, jenž předával o devět desetin sekundy před Běloruskem a hned za ním se držela Francie.

Favorizovaní Norové figurovali po prvním úseku až sedmí, Lägreid musel po stojce na trestné kolo. Velké potíže měli i Švédové a když jejich druhý člen Nelin zaváhal na střelnici, propadli se na patnácté místo.

Loginov držel ruské naděje na zlato

Loginov na druhém úseku vybudoval pro ruský výběr 36vteřinový náskok. Výtečný Jacquelin vytáhl Francii na 2. místo, ztráta za ní jedoucích Bělorusů a Italů narostla už přes minutu. Jen minimálně se zlepšila situace Norů, kteří byli šestí. Švédové předávali až desátí.

Bohužel bídná zůstávala i pozice české štafety. „Snažil jsem se na to extra nemyslet, ale střelecky bych si své představení představoval jinak," líčil Mikuláš Karlík, jenž měl sice druhý nejlepší běžecký čas na svém úseku, ale na střelnici potřeboval celkem pět rezervních nábojů. Hrozbu trestného kola však zažehnal a na posledním kilometru ještě předstihl štafety Estonska a Slovenska, takže předával devatenáctý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Mikuláš Karlík na olympijské trati

Časové manko reprezentantů na vedoucí Rusy činilo v polovině závodu 4:11,4 min. Na střelnici v obou položkách neomylný Cvetkov pozici lídra před Desthieuxem ještě zvýraznil. Do boje o medaile se začali hlásit Němci, kteří se dostali před Bělorusko i Itálii.

J. Boe nejlepším běžeckým časem celého štafetového klání vytáhl Norsko na čtvrtou příčku, hned za Dolla. Chvilkové zlepšení přišlo i v českém podání. Adam Václavík zvládl v těžkých podmínkách ležku bez dobíjení, dostal tím za sebe Bulhary i Belgičany. Reprezentanti tak v průběžném pořadí figurovali na 17. příčce.

Jenže střelbu vstoje měl Václavík katastrofální, úplně se při ní rozklepal a šel na dvě trestná kola, z nichž odjížděl devatenáctý s odstupem přes šest minut. Byl v tom okamžiku už poslední, protože Slováci a Belgičani byli dostiženi o kolo a předčasné staženi ze závodu. Těsně před koncem úseku totéž ale postihlo českou štafetu, když se kolem Václavíka prohnal vedoucí Cvetkov a finišman Krčmář tak už do akce vůbec nešel.

Karty na posledním úseku vypadaly jasně rozdané. Latypov měl na první příčce k dobru téměř minutu, o další dvě medaile se praly tři země, Německo, Francie a Norsko. Jenže závěrečná střelecká položka vstoje, při níž hodně foukalo, totálně přeházela pořadím.

Rusové museli na dvě trestná kola, po nichž klesli na třetí příčku. Zaváhání dosavadního lídra na střelnici využil norský finišman Christiansen. Stříbrní Francouzi jako jediní z elitní desítky nebyli na trestném kole.

Zimní olympijské hry v Pekingu - štafeta biatlonistů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, T. Boe, J. Boe, Christiansen) 1:19:50,2 (1+7)
2. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) +27,4 (0+9)
3. ROC/Rusko (Chalili, Loginov, Cvetkov, Latypov) +45,3 (2+6)
4. Německo (Lesser, Rees, Doll, Nawrath) +1:04,3 (1+9)
5. Švédsko Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) +1:49,4 (1+13)
6. Kanada (Runnalls, Ch. Gow, Burnotte, S. Gow) +1:56,3 (2+9)
7. Itálie (Bormolini, Giacomel, Hofer, Windisch) +1:58,6 (2+13)
8. Bělorusko (Labastov, Lazovskij, Varabej, Smolskij) +1:59,0 (2+11)
9. Ukrajina (Cymbal, Pryma, Dudčenko, Pidručnyj) +3:41,3 (4+12)
10. Rakousko ((Komatz, Eder, Leitner, Lemmerer) +3:41,7 (2+8)
....
19. Česko (Štvrtecký, Karlík, Václavík, Krčmář) dostiženo o kolo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články