Hlavní obsah

Nejúspěšnější rodina olympiády? Otrava, pak kamarád. V jednom se ale bratři neshodnou

Stupně vítězů si tu proměnili v místo rodinných setkání, však pódium sami v nadsázce přejmenovali na „boedium“. Bratři Johannes Thingnes a Tarjei Boeovi spolu v Čang-ťia-kchou stáli na nejvyšším stupni po smíšené i mužské štafetě, ve sprintu byl Johannes zlatý a Tarjei bronzový. A to ještě přidali Johannes bronz ve vytrvalostním závodě a Tarjei stříbro ve stíhačce. Soutěž o nejúspěšnější rodinu her v Pekingu můžeme považovat za uzavřenou…

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tarjei Boe si dojel ve sprintu pro bronz.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Na stupních se potkali už při světových pohárech i mistrovství světa, ale olympijské soutěže v biatlonu dva sourozence s medailí z jednoho závodu dosud nepamatovaly. Přitom nechybělo mnoho a oba se vydali jiným směrem. Starší Tarjei si rozuměl s míčem. „Ale když mi bylo patnáct, uvědomil jsem si, že nechci být nejlepším norským fotbalistou, ale že chci být nejlepším norským biatlonistou," vyprávěl a jeho další osud byl přesně nalajnovaný.

Před jedenácti lety se stal nejmladším celkovým vítězem Světového poháru, ale už tehdy tušil, že největší soupeř mu vyrůstá mezi jeho čtyřmi sourozenci. „Dlouho jsem věděl, že Johannes může být prakticky neporazitelný," přiznává o pět let starší Tarjei.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Tarjei Boe na trati stíhacího závodu.

Mladší z úspěšného sourozeneckého dua nikterak neskrývá, komu vděčí za svou kariéru. „Já ani biatlon neznal, než ho Tarjei začal dělat. A jsem přesvědčený, že bych s ním někdy v 16 letech skončil, kdybych neviděl jeho úspěchy," vzpomíná Johannes.

O svém sourozenci mluví s úctou jako o vzoru, motivaci. Ale s úsměvem přiznává, že ne vše bylo sluncem zalité. „Vlastně byl docela otrava a byl jsem rád, že se v 16 letech odstěhoval a vídali jsme se méně," rozesmál se Johannes, který svého bratra už překonal.

Vyhrál poslední tři velké glóby, jeho bitvy s Francouzem Martinem Fourcadem byly kořením biatlonu. A už v Pchjongčchangu získal ve vytrvalostním závodě individuální zlato, které bratrovi zatím chybí.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Johannes Thingnes Boe při střelbě ve stíhacím závodě.

„Tarjei je jediný, s kým mi nevadí prohrát. Teď jsme nejlepší kamarádi. Šel jsem v jeho stopách, možná ho i předčil, což by jiné štvalo, ale my máme pořád skvělý vztah," cení si.

Oba jsou oblíbení mezi soupeři i veřejností, jsou vstřícní k médiím, však partnerka Tarjeie Gita je norská novinářka. Johannes zase před dvěma lety po závodě v Soldier Hollow rozhodčím přiznal, že nevypálil všechny náboje, a prize money rozdělil závodníkům za ním.

Tihle bratři zkrátka nejsou žádná béčka. „Johannes je hvězda, já bojovník. A spolu jsme silný tým, který se nevzdává," říká Tarjei. Snad jen když přijde řeč na fotbal, neshodnou se.

Johannes je zapáleným fanouškem Manchesteru United, Tarjei přeje Newcastlu. „Můj syn Gustav nebude dělat biatlon, ale jednou bude hrát Premier League," s úsměvem věští Tarjei svému dvouletému potomkovi.

Reklama

Související témata: