Hlavní obsah

Boe završil norské medailové žně, Krčmář v masáku až jednadvacátý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokus o vylepšení nejlepšího umístění českých mužů na ZOH v Pekingu biatlonovému reprezentantovi Michalu Krčmářovi v závodě na 15 km s hromadným startem nevyšel. Šestnáctý z dvacetikilometrové trati obsadil až 21. příčku, když se při závěrečné střelecké položce v silném větru dopustil tří chyb.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Michal Krčmář během závodu s hromadným startem.

Článek

Dominanci norské výpravy na letošní olympiádě, kde získala celkem čtrnáct medaili, potvrdil triumfující a celkově už pětinásobný držitel zlata Johannes Thingnes Boe. Na stupně vítězů ho doprovodili stříbrný Švéd Ponsiluoma a bronzový krajan Christiansen.

Krčmář zvládl první ležku bez chybičky, což jej zařadilo po odjezdu ze střelnice zhruba do poloviny třicetičlenného startovního pole. Po druhé položce už ale český biatlonista musel na trestné kolo, ale z něj se vrátil na 16. místě s odstupem 52 vteřin na vedoucího Johannese Boea.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Johannes Thingnes Boe na střelnici.

V polovině závodu zůstalo jen pět mužů s čistou střelbou, patřili mezi ně i Němci Nawrath a Doll, kteří společně s Ponsiluomou a Samuelssonem pronásledovali lídra. Nora nezdrželo ani dalších 150 metrů navíc. Z trestného kola se J. Boe vrátil o šest vteřin před Ponsiluomou, za oběma se hnal Francouz Fillon Maillet.

Švéda předstihl rychle, ale k závěrečné zastávce na střelnici dorazil o 25 vteřin později než J. Boe, který poslední dvě rány poslal mimo terč. Jenže Fillon Maillet se dopustil také dvou chyb a vypadl nejen z boje o zlato, ale musel zapomenout na touhu získat medaili i ze svého závěrečného vystoupení v Číně.

J. Boe byl na lyžích k nezastavení. Ponsiluoma si pečlivou střelbou uhlídal stříbrnou pozici, na bronz se protlačil další z Norů Christiansen. Krčmář při třetí položce chyboval jednou a k poslední stojce přijel patnáctý, jenže ji hodně pokazil a musel obkroužit 450 metrů na trestném kole. Neudržel se tak ani ve dvacítce.

Zimní olympijské hry v Pekingu -- závod biatlonistů na 15 km s hromadným startem
1. J. Boe (Norsko) 38:14,4 (4)
2. Ponsiluoma (Švédsko) +40,3 (2)
3. Christiansen (Norsko) +1:12,5 (3)
4. Fillon Maillet (Francie) + 1:25,6 (5)
5. Windisch (Itálie) +1:38,4 (3)
6. Lägreid (Norsko) +1:46,1 (5)
7. Eder (Rakousko) +1:56,4 (2)
8. Doll (Německo) +2:31,4 (6)
9. Seppälä (Finsko) +2:32,7 (5)
10. Kühn (Německo) +2:38,3 (5)
----
21. Krčmář (ČR) +3:40,5 (5)
ZOH v Pekingu, biatlon:
závod mužů s hromadným startem

Reklama