Hlavní obsah

Březinová klesla na 20. místo, olympijskou vítězkou je Ščerbakovová

Krasobruslařka Eliška Březinová klesla na zimních hrách v Pekingu po nečekané dvanácté příčce v krátkém programu na 20. místo. Olympijskou vítězkou se stala úřadující mistryně světa Ruska Anna Ščerbakovová. Její favorizovaná krajanka Kamila Valijevová, která závodila navzdory pozitivnímu dopingovému testu z loňského prosince, neudržela vedení a po chybách skončila čtvrtá.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Krasobruslařka Eliška Březinová na ZOH v pekingu.

Článek

Březinová vzhledem k náplni své volné jízdy prakticky neměla šanci postavení na začátku druhé desítky uhájit. Předvedla výrazně lepší výkon než na lednovém mistrovství Evropy, kde volnou jízdu pokazila, a navzdory dvěma pádům si vylepšila tři roky starý osobní rekord o 18 setin na 111,10 bodu. "Já si tu jízdu snažila užívat od začátku do konce, i přes ty menší či větší chybičky. Je to úžasný pocit a jsem ráda, že jsem tu mohla být," řekla česká krasobruslařka.

Maxima si posunula ve všech třech jízdách, které v 25 letech při olympijské premiéře absolvovala. Dnes tomu nezabránil ani pád na závěr kombinace trojitého lutzu s dvojitým toeloopem a následný nezdar u trojitého salchowu. Zejména první pád Březinovou mrzel. "Toho skoku byla velká škoda, protože lutz byl nádherný a zničehonic jsem u toeloopa ležela na zemi. To mě trošku mrzí, ale i tak jsem přesto strašně ráda," řekla.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová na ZOH v Pekingu.

Čistá volná jízda se dvěma čtvernými flipy vynesla ze druhé příčky po krátkém programu k olympijskému zlatu Ščerbakovovou, která si vylepšila osobní rekord o sedm bodů. Nevyhrála ale ani jednu ze dvou částí olympijské soutěže, v krátkém programu i volné jízdě byla druhá. Dnes ji předčila kolegyně ze skupiny trenérky Eteri Tutberidzeové Alexandra Trusovová, která stejně jako vítěz mužské soutěže zařadila pět čtverných skoků. U dvou při výjezdech zaváhala, přesto získala za techniku 106,16 bodu. Jen dva muži byli v tomto ohledu lepší. Hodnocení programových komponentů ale měla vyšší Ščerbakovová a díky tomu se v celkovém hodnocení udržela o více než čtyři body před Trusovovou.

Japonka Kaori Sakamotová nezařadila trojitý axel ani čtverný skok a ztratila na ruské duo zhruba dvacet bodů, přesto se mohla radovat z bronzu. Na jednoznačnou favoritku olympijské soutěže Valijevovou totiž dolehly události posledních dní. Pokoušela se o ty nejobtížnější skoky, ale při výjezdech kupila jednu chybu za druhou včetně dvou pádů. Po skončení svého programu jen zlostně máchla rukou do vzduchu na znamení, co si o tom všem myslí. Se slzami v očích čekala na známky a ty ji srazily až na čtvrtou příčku. Patnáctiletá dívka, která v olympijské sezoně opakovaně překonávala světové rekordy, tak poprvé v kariéře prohrála mezinárodní závod.

O medailistkách po její čtvrté příčce není pochyb, takže se na místě uskutečnil květinový ceremoniál s předáváním maskotů v podobě pandy a bude i slavnostní předávání medailí

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Krasobruslení:
Ženy:
1. Ščerbakovová 255,95
2. Trusovová (obě Rus.) 251,73
3. Sakamotová (Jap.) 233,13
4. Valijevová (Rus.) 224,09
5. Higučiová (Jap.) 214,44
6. Jo Jong (Korea) 213,09
7. Liuová (USA) 208,95
8. Hendrickxová (Belg.) 206,79
9. Kim Je-lim (Korea) 202,63
10. Bellová (USA) 202,30
11. Gubanovová (Gruz.) 200,98
...20. Březinová (ČR) 175,41.
Pozn.: Pořadí je prozatímní. Kamile Valijevové hrozí diskvalifikace kvůli pozitivnímu dopingovému testu.

Reklama

Související témata: