Hlavní obsah

Březinové se dařilo, ale Češi v krasobruslařské soutěži družstev končí

Aktualizováno

Eliška Březinová předvedla na zimních olympijských hrách v Pekingu životní krátký program, ale Češi v krasobruslařské soutěži družstev podle očekávání končí. Obsadili osmé místo. Do vedení se díky dalšímu suverénnímu výkonu Kamily Valijevové a chybám Američanky Karen Chenové dostali Rusové. Ti jsou zároveň jedinými evropskými zástupci ve finálové pětici, která pokračuje do volných jízd.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Eliška Březinová při krátkém programu.

Článek

Pětadvacetiletá Březinová se při olympijské premiéře pokusila o obtížnější kombinaci než na nedávném ME, místo dvou trojitých toeloopů zařadila trojitý lutz s trojitým toeloopem. Udělala chybu, když se mezi skoky protočila na ledě, ale udržela se na jedné noze, takže kombinaci nepřerušila. Když k tomu přidala trojitý flip a dvojitý axel, dostala se poprvé v kariéře přes 60 bodů. Osobní rekord z ME si vylepšila o 1,43 bodu na 61,05.

V nabité konkurenci to stačilo na osmé místo a tato příčka patří českým krasobruslařům při premiéře v týmové olympijské soutěži i celkově. Získali za svá umístění 15 bodů a nechali za sebou týmy Německa a Ukrajiny, které jednu kategorii neobsadily, protože měly závodníky nakažené koronavirem. Na finále ztratili Češi sedm bodů.

Vedení po prvním soutěžním dnu neudrželi Američané. Při účasti Valijevové se prakticky bojovalo jen o druhé místo a Chenová selhala. Spadla při trojitém rittbergeru, nedotočila toeloop v kombinaci a skončila až pátá. Naopak patnáctiletá Ruska potvrdila svou dominanci a za čistý krátký program s trojitým axelem znovu dostala přes 90 bodů. Druhou Japonku Wakabu Higučiovou nechala za sebou o více než patnáct bodů.

O další úspěch pro ruský výběr se postaral mistr Evropy Mark Kondraťuk. V nejzranitelnější kategorii evropské velmoci ustál tlak, zajel výbornou volnou jízdu a ziskem 181,65 bodu skončil druhý. Ještě důležitější bylo, že za sebou nechal Američana Vincenta Zhou, který v sestavě USA vystřídal trojnásobného mistra světa Nathana Chena. Po jízdě s řadou chyb obsadil třetí příčku.

Volným jízdám kraloval Japonec Juma Kagijama. Osmnáctiletý úřadující vicemistr světa zajel famózně a známkou 208,94 bodu se jako třetí krasobruslař historie dostal přes 200 bodů. Před ním to dokázali jen Chen a dvojnásobný olympijský vítěz Juzuru Hanju. Kagijama dnes naznačil, že i on by se mohl zapojit do sledovaného boje o mužské olympijské zlato. Hanju se jako jediný z favoritů ani v jedné části týmové soutěže neukázal.

Japonsko se díky Kagijamovi na třetím místě přiblížilo na tři body druhým Spojeným státům americkým a především odskočilo čtvrté Kanadě na devět bodů. Má tak šanci získal v týmové soutěži první olympijskou medaili.

Rozhodne se v pondělí, kdy soutěž družstev vyvrcholí volnými programy sportovních dvojic, tanečních párů a žen.

Reklama