Hlavní obsah

Červenka doufá, že nejsilnější olympijský moment kariéry prožije v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má před sebou čtvrtou olympijskou účast v řadě. Šestatřicetiletý útočník Roman Červenka se do hokejové reprezentace vrací poprvé od MS v roce 20018 a do Pekingu odletí v pozici lídra produktivity švýcarské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

V Rapperswilu máte ze třiačtyřiceti utkání bilanci v kanadském bodování 16+38 a klub, který nepatříl k favoritům soutěže, je v tabulce třetí. Nejste i sám trochu překvapen?

Možná trochu jo, ale tým jen prodává potenciál naznačený už jarní cestou z předkola až do semifinále play off. Svoje čísla nějak moc neřeším, i když jsou pěkná. Hlavně máme dobrou sezónu jako mužstvo, jedeme konzistentní výkony a s novým trenérem přišel i takový čerstvý vítr. Hodně vyhráváme, to se pak každý hokejista cítí dobře. Určitě je to příjemné a jsem rád.

Věříte, že si dobrou formu přivezete i na olympijský turnaj?

Na jednu stranu je příjemné, že se mi daří, forma nebo pohoda v sezoně jsou důležité faktory. Druhou rovinou jsou ale nějaká očekávání a reprezentace se dost liší od klubu, tady začínáme od nuly. Je fajn, když má hráč sebevědomí, ale bude potřeba zvyknout si na řadu věcí a teprve uvidím, jak si to celé sedne.

Byla vidina Pekingu pro vás motivací k návratu do národního týmu?

Já nikdy reprezentační kapitolu neuzavřel a jen se snažím hrát tak, aby se o mně vědělo. Musí se ale sejít dvě věci, že hraju dobře a je o mě i zájem od vedení národního týmu. Vždycky je důležité, aby hráč dal impulz svými výkony, pak záleží na tom, zda se hodí trenérům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Roman Červenka a Tobias Geisser ze Švýcarska během utkání Euro Hockey Challenge v Příbrami.

Co vyplynulo z vašeho setkání s trenérem Filipem Pešánem před dvěma týdny ve Švýcarsku?

Spíše šlo o to, abychom se poznali. Nikdy předtím jsme se osobně neviděli. Nastínil mi, jak by chtěl hrát, jak budou vypadat přesilovky, lajny. Normální debata mezi trenérem a hráčem o hokeji

Spoléháte na to, že v národním týmu prodáte hlavně svou zkušenost?

Věkový průměr je vysoký a věřím, že nám zkušenost v určité fázi turnaje může pomoct. Nejdůležitější je, aby tým držel pohromadě. Proto nemyslím na složitosti kolem jako jsou denní testování, covidová nejistota nebo aktuální rozdělení kádru na několik part. Důležité bude udělat maximum pro stmelení mužstva až budeme konečně všichni společně v Číně.

Když se ohlédnete za předchozími olympiádami, co vám nejvíc utkvělo v paměti?

Asi premiéra před dvanácti lety ve Vancouveru. Jako kluk z extraligy jsem si tam zahrál proti všem hvězdám NHL. To byl speciální rok, o tři měsíce později jsme pak brali senzační zlato na mistrovství světa. Olympijských zážitků mám ale spoustu, třeba minule v Pchjongčchangu mně přišlo, že jsme byli docela blízko medaile.

A co letos?

Doufám, že nejsilnější olympijský moment kariéry přijde v Pekingu. Situace je taková, že se může asi stát úplně všechno. Někdo z kamarádů mi říkal, že není moc hokejistů, kteří byli na čtyřech olympiádách, ale to docením možná až později. Teď se snažím soustředit na to, co v Pekingu předvedu než na to, kolikátá moje účast pod pěti kruhy to bude.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.