Hlavní obsah

Dva Češi, kteří táhnou Traktor, by měli rozjet i národní tým v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběma je 28 let, zkusili si i angažmá v zámoří, ale nyní z jejich souhry už delší čas těží Čeljabinsk, vedoucí tým Východní konference KHL. Útočníci Tomáš Hyka s Lukášem Sedlákem tam už třetí sezonu předvádejí, že si hokejově maximálně vyhoví. Rozumějí si na ledě i mimo něj, při ZOH v Pekingu na to konečně bude spoléhat i reprezentace. „Mám představu, že by sladěná dvojička z Traktoru hrála v jedné lajně,“ připouští kouč Filip Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Sedlák během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

Klíčová dvojice. „Něco už trenér naznačil. Jsme na sebe zvyklí a chceme ukázat to nejlepší, co v sobě máme. Doufám, že formu z klubu překlopíme i do důležitého turnaje," míní Tomáš Hyka s ligovou bilancí 11+24. Produktivitě Traktoru vládne Sedlák (18+25). „Body sbírám i proto, že vazba s Tomášem funguje skvěle. Každý jsme trochu jiný typ hráče, ale dobře se doplňujeme a rádi bychom toho teď využili ve prospěch národního týmu," uvažuje Lukáš Sedlák.

Právě od něj se čeká, že ukáže kanonýrskou dovednost. „Nebudu říkat, že si pojedu do Pekingu jen zahrát a užít si to tam. Nějaký tlak na góly od naší lajny bude a udělám vše, abych tam něco domlátil," usměje se debutant na velké reprezentační akci. „Z mého pohledu není nic většího než olympiáda. Při absenci NHL na ni někteří lidé nahlíží jako na turnaj druhé kategorie, ale já to takhle neberu," líčí Sedlák, jenž odehrál 164 utkání za Columbus.

Tomáš Hyka si připsal další branku, porážce Čeljabinsku však nezabránil

„Olympijský turnaj je i pro mě vrcholem kariéry," míní Hyka, který byl i dvakrát na MS a vedle toho má na kontě 27 zápasů za Vegas. „Od táty, jenž hrával ligu za Motor, často slyším škádlení, že se mazlím s pukem a hledám, komu nahrát, než abych jednoduše vystřelil," líčí.

Hned po příletu z Ruska na pražský kemp měl Hyka pozitivní test. „Nástupem omikronu začal koronavirus zase řádit a bylo jen otázkou času, kdy sedne i na nás. V izolaci jsem se snažil hodně spát a regenerovat, kondiční trenér mi doporučil cviky, abych okysličoval tělo. Povedlo se rychle vyléčit, snad už budu vycházet jen negativně," doufá Hyka, jenž má za sebou první noc v Pekingu. „Až přímo v dějišti si začínám uvědomovat, čeho budu součástí," říká.

Sedlák vzhledem k pozitivním testům ještě v tomto týdnu dosud nemohl do Číny odletět: „Vypadalo to se mnou všelijak, takže splnění olympijského snu uvěřím, až budu stát před prvním zápasem na modré čáře." Oba už přemýšlí i nad volnými chvílemi v Pekingu. „Nejsem moc na čtení knížek, ale máme s sebou Nintendo a hrajeme s Lukášem už druhým rokem proti sobě, když létáme s klubem. Jestli to vyjde tak, že budeme spolu ve vesnici na pokoji, připojíme to přes televizi a budeme zase mastit," těší se Hyka.

Reklama

Související témata: