Hlavní obsah

Člen MOV Pound nelituje volby Pekingu za pořadatele ZOH

Lausanne/Praha

Člen Mezinárodního olympijského výboru Dick Pound nelituje toho, že MOV zvolil pořadatelem zimních olympijských her v roce 2022 Peking. Kanadský právník to prohlásil v reakci na chystaný diplomatický bojkot únorové olympiády, který už kvůli porušování lidských práv v Číně vyhlásily USA, Velká Británie, Austrálie či Kanada.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Ve smyslu země, která dokáže zorganizovat skvělé hry, není na Číně nic špatného. Je to velmi dobrá a spořádaná země," řekl Pound německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk. Podle něj není úkolem MOV snažit se v jakékoli zemi o politickou změnu.

"Když přidělíme hry nějaké zemi, neznamená to, že podporujeme politické zájmy té země. Základem je její význam po sportovní stránce plus schopnost uspořádat hry na takové úrovni, která se očekává," řekl nejdéle sloužící člen MOV.

Podle Pounda organizační výbor her v Pekingu zaručil sportovcům svobodu projevu na tiskových konferencích. Nadále však platí pravidlo MOV, že během soutěží i medailových ceremoniálů se sportovci musejí zdržet všem politických projevů.

Olympiáda je v plánu od 4. do 20. února, ale vzhledem k čínským omezením pro vstup cizinců kvůli šíření nemoci covid-19 se očekává, že do Pekingu přijede jen málo světových politiků. Významnou výjimkou má být ruský prezident Vladimir Putin, který už přijal pozvání svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Reklama

Související témata: