Hlavní obsah

Covidový strašák na scéně. Češi nesehrají přípravu se Švédskem

Aktualizováno

Čeští hokejisté přišli v Pekingu o jedinou generálku před startem olympijského turnaje. Plánované nedělní modelové přípravné střetnutí se Švédskem totiž bylo zrušeno ze strany severského soupeře. Podle zákulisních informací je v týmu Tre kronor blíže nespecifikovaný počet hráčů pozitivně testovaných na covid-19.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Krejčí (na archivním snímku) se v Pekingu konečně zapojil do tréninku.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Tým trenéra Filipa Pešána odstartuje svou olympijskou misi ve středu duelem s Dánskem a zápas se Švédy měl přispět k nácviku modelových herních situací. Podobné utkání měly na programu před začátkem turnaje i české hokejistky. Po švédské žádosti o zrušení zápasu ale bude čekat české hráče klasický trénink.

"Švédové se bojí covidu, asi jako všichni tady. Modelové přípravné zápasy se hrají bez rozhodčích, bez časomíry, a kdyby covid nebyl, asi by do toho šli. Ale volal mi trenér Garpenlöv a omlouval se, že nám to sice slíbili, ale prostě mají celkově trable i uvnitř týmu. Neřekl mi jaké, ale že se kvůli tomu musí omluvit ze zápasu. Celkově ta atmosféra a situace pro ně není úplně ideální. Samozřejmě jsem musel jeho rozhodnutí respektovat," vysvětloval trenér české reprezentace Filip Pešán.

Místo přípravy se Švédy si tak Češi v neděli možná střihnou modelový zápas proti sobě, kdy se tým rozdělí na tréninku na dvě poloviny. „Nějaký interní zápas mezi sebou si asi dáme. Zkusíme to nějak nalosovat. Máme tady další čtyři kluky, kteří jsou mimo základní čtyři pětice, takže by si mohli zahrát víc. Hráli jsme už dneska pár střídání a budeme v tom pokračovat i zítra," řekl Pešán.

Na dnešním tréninku už kroužil po ledě i David Krejčí, který měl ve čtvrtek po příletu pozitivní test, následně ale vyšel dvakrát negativní z konfirmačních testů. A po páteční absenci kvůli hraničnímu testu se k týmu rovněž připojil nejproduktivnější Čech v aktuálním ročníku KHL Lukáš Sedlák.

Jak má Pešán v plánu sestavit útočné formace:
Červenka, Jan Kovář, M. Stránský
Hyka, Krejčí, Sedlák
Lenc, Sobotka, Řepík
Frolík, T. Zohorna, H. Zohorna

Až v neděli se na led dostane gólman Šimon Hrubec. Očekávaná brankářská jednička se po deseti dnech boje s bezpříznakovým covidem vydala po sérii negativních testů urychleně za týmem včera a aktuálně čeká na hotelu na výsledek příletového testu.

V Praze naopak dál kvůli covidu zůstávají asistent trenéra Jaroslav Špaček a jeho jmenovec útočník Michael. Aktuální zprávy o jejich stavu Pešán nemá, přiznává ale, že přijít o pomocnou ruku na střídačce by byl problém.

„Určitě by to bylo znát, protože Jarda se o ty beky stará výborně. Museli bychom se s tím poprat. Určitě nemám v plánu povolat někoho jiného," dodal hlavní kouč.

Reklama