Hlavní obsah

Do rozhodčích jsem si musel rýpnout! Tohle je k zamyšlení, zuřil Pospíšil. Slováci zažívají obrovské zklamání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská hokejová pohádka v Pekingu zlatou olympijskou tečku nedostane. Svěřenci kanadského kouče Ramsayho sice odehráli naprosto vyrovnané semifinále s Finy, které dokonce přestříleli, po velkém boji ale padli 0:2. V sobotu je čeká zápas o bronz proti horšímu z dvojice Rusko – Švédsko, a pokud uspějí, dočkají se premiérového cenného kovu z turnaje pod pěti kruhy. Tým Suomi se v neděli pokusí o zisk historického zlata na ZOH.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenský hokejista Kristián Pospíšil v souboji s Finem Samim Vatanenem.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Těžko se mi to hodnotí, protože si myslím, že jsme určitě nebyli horší než Finové. Jenže oni na rozdíl od nás hráli v pěti dozadu. Snažili jsme se přes ně přejít od prvního střídání, snažili jsme se tlačit do brány. Měli jsme kopec šancí, tak to ale někdy bývá, že i když chceš, stejně to tam nepadne," prohlásil útočník Kristián Pospíšil.

Rozhodující moment utkání přišel v 16. minutě, kdy z dorážky uspěl Sakari Manninen. Pro útočníka Ufy šlo už o čtvrtý gól na turnaji, předešlé tři vstřelil v jeho úvodu právě proti Slovákům při výhře 6:2.

„Finové hráli chytře a jen čekali na naše chyby. My jim jich sice moc nenabídli, ale prostě nám chyběl gól," posteskl si Pospíšil, že finský brankář Harri Säteri pochytal všech osmadvacet slovenských střel.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Finský brankář Harri Säteri vychytal Slováky.

„Rozhodly zkušenosti a jedna dorážka. Finové jsou v současnosti opravdu nejlepší tým na světě. Není náhoda, že se na posledních dvou mistrovstvích světa vždy dostali do finále a teď jsou v něm i na olympiádě," chválil takticky vyspělý výkon Suomi forvard Libor Hudáček.

Slováci věřili, že proti Finům by si mohli pomoct přesilovkami, jenže stejně jako ve čtvrtfinále proti USA neměli možnost hrát jedinou.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaný Michal Čajkovský po prohře v semifinále proti Finsku.

„Asi jsem se na to měl vykašlat, ale po zápase jsem si trochu musel rýpnout do rozhodčích. Nemít za poslední dva zápasy jedinou přesilovku? To se mi v životě nestalo. Na takhle velkém turnaji nemít tak dlouho ani jednu přesilovku? Nechci se na to vymlouvat, ale je to k zamyšlení," kroutil hlavou Pospíšil.

Na výkon týmu byl ale hrdý. Finové se definitivně mohli uklidnit až 39 vteřin před koncem základní hrací doby, když Pesonen dovezl puk do odkryté branky při slovenské hře bez gólmana Rybára.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaný slovenský hokejista Peter Čerešňák. Za ním oslavuje Fin Harri Pesonen v olympijském semifinále gól na 2:0.

„Prožíváme teď obrovský smutek, protože jsme všichni cítili, že šance na postup do finále byla velká. Dali jsme do hry srdce a všechno, co je v takových zápasech potřeba. Nemáme se ale za co stydět," řekl Pospíšil s tím, že na výsledkově nevydařené semifinále teď musejí Slováci rychle zapomenout.

„Ve hře je pořád medaile a my ji chceme na Slovensko přivézt. Možná by v zápase o bronz mohlo být naší výhodou, že budeme mít víc času na regeneraci než Švédové, nebo Rusové," připomíná Pospíšil, že druhé semifinále začíná až pozdě večer místního času a duel o třetí místo startuje už o 24 hodin později.

Reklama

Související témata: