Hlavní obsah

Experti: Klimatická změna ohrožuje budoucnost zimních olympijských her

Klimatická změna ohrožuje budoucnost sportů na sněhu a zimních olympiád. Krátce před zahájením her v Pekingu na to upozornili experti z univerzity v britském Loughborough a skupiny Chraňte naše zimy. Snižuje se podle nich počet míst, kde jsou klimatické podmínky vhodné na pořádání zimních olympijských her.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Na olympijské hry v Pekingu je vše připraveno (ilustrační foto)

Článek

Spoléhání na umělé zasněžování, jako to dělají čínští organizátoři, nepovažují za ideální. "Nejde jen o spotřebu energie a vody a časté používání chemikálií pro zpomalení tání, ale navíc to je povrch, který mnoho závodníků označuje za nevyzpytatelný a potenciálně nebezpečný," uvádějí ve zprávě, z níž citovala agentura Reuters.

Pořadatelé zimních olympijských her v Pekingu v horských střediscích, kde prakticky nesněží, používají stovky sněžných děl. Hájí se, že využívají jen vodu shromážděnou z letních dešťů nebo odtékající z hor. Díky nové technologii jí spotřebují o 20 procent méně než při tradičním zasněžování.

Autoři studie upozorňují, že přírodní sníh je čím dál vzácnější na mnoha místech po celém světě. Je také k dispozici čím dál méně vody pro umělé zasněžování. Zimní sporty provozované na sněhu jsou proto podle nich v ohrožení. "Riziko je jasné: člověkem způsobené globální oteplování ohrožuje budoucnost zimních sportů. Také snižuje počet klimaticky vhodných míst pro pořádání zimních olympiád," uvedli.

Předpovídají, že do roku 2050 bude z jednadvaceti dosavadních pořadatelů ZOH vhodných jen deset. Chamonix, kde se v roce 1924 konala první zimní olympiáda, společně s místy v Norsku, Francii a Rakousku označují za vysoce rizikové. Kanadský Vancouver, ruské Soči a americké Squaw Valley považují za nespolehlivé.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články