Hlavní obsah

Za účasti 4000 lidí se v Pekingu uskutečnila zkouška slavnostního zahájení

Do slavnostního zahájení zimních olympijských her v Pekingu se zapojí tisíce lidí. O víkendu ho zkoušely přibližně čtyři tisícovky účastníků. Naostro bude ceremoniál k vidění 4. února, kdy hry oficiálně začnou.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Start zimních olympijských her v Pekingu se blíží.

Článek

Stejně jako při letní olympiádě v roce 2008 se bude ceremoniál odehrávat na stadionu Ptačí hnízdo. Kvůli koronaviru a očekávanému velmi chladnému počasí bude kratší než obvykle, potrvá asi 100 minut. Režisérem je Čang I-mou, který měl na starosti i ceremoniál před čtrnácti lety. Slibuje, že tentokrát bude úplně jiný a olympijský oheň se bude zapalovat způsobem, jaký v olympijské historii ještě nebyl k vidění.

Čang je prvním člověkem, který bude režírovat slavnostní zahájení letních i zimních olympijských her. Podařilo se mu to díky tomu, že Peking je prvním městem, které přivítá oba typy sportovního svátku pod pěti kruhy. V roce 2018 režíroval slavnostní předání pořadatelské štafety od Pchjongčchangu. Tentokrát bude mít na starosti také slavnostní zakončení a oba ceremoniály při paralympijských hrách.

Kvůli pokračující pandemii koronaviru nesmějí být v hledišti zahraniční fanoušci a ke vstupenkám se nedostane ani čínská veřejnost. Lístky budou distribuovány pouze vybraným skupinám lidí.

Reklama

Související témata: