Hlavní obsah

Švédsko - Slovensko 0:4Historický úspěch! Slovenští hokejisté vybojovali bronz

Aktualizováno

Slovenští hokejisté prožili v sobotu na olympijských hrách v Pekingu historický okamžik. Svěřenci Craiga Ramsayho porazili v utkání o bronz 4:0 Švédsko a získali první medailové umístění pro slovenský hokej na OH v historii. Slováci o výhře rozhodli ve druhé třetině góly mladíčka Juraje Slafkovského a Samuela Takáče. Vítězství jistili ve třetí třetině znovu Slafkovský a Pavol Regenda trefami do odkryté brány. Slafkovský je před nedělním finále se sedmi góly nejlepším střelcem turnaje. Čisté konto udržel Patrik Rybár.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Slovenští hokejisté získali bronzové medaile.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté se postarali o druhou slovenskou medaili v Pekingu, zlato získala ve slalomu Petra Vlhová. Z bronzu se raduje i deset hráčů z české extraligy, které kanadský trenér Craig Ramsay zařadil do nominace.

V duelu zklamaných semifinalistů byli v úvodu aktivnější Švédové, kteří měli v 5. minutě i výhodu přesilové hry. Faul brankáře Rybára ale nepotrestali. Slováci pak získali převahu a nebezpečný byl zejména první útok. Gólman Johansson ale chytal spolehlivě a ve 12. minutě mu při Hrivíkově střele pomohla i tyčka.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Slovenský hokejista Peter Čerešňák v souboji o kotouč se Švédem Mathiasem Bromem.

Ve 24. minutě už gólman Petrohradu tolik štěstí neměl a za jeho zády skončila lehce tečovaná střela Slafkovského. Sedmnáctiletý slovenský talent si dal už šestý gól na turnaji.

Švédové přidali, jejich aktivitu ale přibrzdila vyloučení. Landerův faul ještě Slovensko nepotrestalo, sedm sekund před plánovaným návratem Everberga na led ale překonal Johanssona Takáč a přiblížil Slovensko historickému úspěchu.

Seveřané, kteří dohráli své semifinále 21 hodin před zápasem o bronz a měli na regeneraci téměř o deset hodin méně času než soupeř, za Slováky zaostávali v pohybu. V 51. minutě mohl zápas definitivně zlomit Cehlárik, Johansson si však s jeho samostatným nájezdem poradil.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Hrdina utkání Juraj Slafkovský, autor dvou branek.

Slováky to ale mrzet nemuselo. Švédové v závěru riskovali bez brankáře a ještě dvakrát inkasovali. Další trefu si připsal i Slafkovský, který korunoval své parádní vystoupení v Pekingu.

Olympijský hokejový turnaj mužů - utkání o bronz:
Švédsko - Slovensko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 24. Slafkovský (Čerešňák), 33. Takáč (Regenda), 59. Slafkovský (Cehlárik), 59. Regenda. Rozhodčí: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 1229.
Sestavy:
Švédsko: Lars Johansson - Folin, Holm, Bengtsson, Fantenberg, Pudas, Tömmernes, Lennström - C. Klingberg, Lander, Bromé - Everberg, Wallmark, Holmberg - Brodin, Linus Johansson, Rydahl - Friberg, J. de La Rose, Nordström. Trenér: Johan Garpenlöv.
Slovensko: Rybár - Čerešňák, Čajkovský, Rosandič, Marinčin, Kňažko, Gernát - Cehlárik, Hrivík, Slafkovský - Takáč, M. Roman, Regenda - Pospíšil, L. Hudáček, Daňo - Kelemen, Krištof, Zuzin - Jurčo. Trenér: Craig Ramsay.

Reklama

Související témata: