Hlavní obsah

Hněv z neúčasti ve finále byla naše zbraň! Snad nezboříme šatnu, smál se Cehlárik

Zklamání ze semifinálové prohry s Finskem přetavili do vítězné energie v sobotním duelu o bronz se Švédy. Slovenští hokejisté na olympijských hrách v Pekingu vybojovali pro svou zemi historicky největší úspěch vedle titulu mistrů světa z Göteborgu 2002.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bronzoví slovenští hokejisté zleva Marek Hrivík, Juraj Slafkovský a Peter Cehlárik.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Snad se na nás teď bude svět dívat jinak," věří útočník Peter Cehlárik.

Jaké emoce se ve vás po zisku bronzu mísí?

Radost, ohromná radost. Já na sobě emoce nedávám moc znát, ale tohle je zážitek číslo jedna. Včera mě hrozně štvalo, že jsme měli na to Finy porazit, ale nezvládli jsme to a finále nám uniklo. Dnes jsme ten hněv a smutek použili. Dokázali jsme se lépe soustředit na zápas a drželi jsme se plánu.

Výsledek 4:0 vypadá jednoznačně. Jednostranný duel to ale rozhodně nebyl. Co rozhodlo?

Právě naše soustředění. Švédové za sebou měli těžký zápas s Ruskem a podařilo se nám ustát první třetinu. To byl v posledních zápasech náš plán. A samozřejmě nám obrovsky pomohl první gól Jura Slafkovského. Ten nám dodal sebevědomí a ve druhé polovině zápasu jsme už měli navrch fyzicky i v soubojích. Doopravdy jsme to dohráli úplně výborně.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Historický okamžik. Slovenští hokejisté mají bronz.

Dosud největším úspěchem samostatného Slovenska byl titul mistrů světa z roku 2002. Co znamená tahle medaile pro slovenský hokej?

Věřím, že všichni v zahraničí a ti, kdo sledují světový hokej, se na nás budou dívat trochu jinak. Věřím, že vidí, že slovenský hokej jde dopředu. Měli jsme tu mladý tým, na kterém můžeme dál stavět. Celý proces kolem trenéra Ramsayho stál za to.

Trenér působí u týmu čtyři a půl roku a teď jste pod jeho vedením odehráli nejlepší turnaj. Jaké je pod ním hrát?

On je neuvěřitelně pozitivní člověk. Chce od nás správné věci, a hlavně nám věří. Když vám trenér nevěří, tak se hraje těžko. Věřím, že u týmu zůstane dál a dovede nás k dalším úspěchům.

Teď slavíte úspěch, který se nepodařil slovenským hvězdám světového hokeje. Miroslav Šatan, Pavol Demitra, Peter Bondra a další...

Na hrách ve Vancouveru byla šance. (odmlčí se) Já jsem jako kluk na naší reprezentaci hokejově vyrůstal, třeba NHL jsem nesledoval. A úspěchy té generace jsem si neskutečně užíval. Vím, že někdo může říct, že tady nebyli nejlepší hráči. Ale i tak je to velká věc pro naši zemi a jsem na všechny hrdý. A velký dík patří fanouškům!

Jak budete slavit?

Uvidíme, co bude v šatně. Snad zvládneme odkráčet na ceremoniál. (smích)

Reklama

Související témata: