Hlavní obsah

To stříbro nechci, cítím prázdnotu! Brankář Fedotov si odmítl pověsit na krk medaili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlato. Všechno jiné bude považováno za neúspěch. Takové hlasy šly před startem olympijského turnaje z Ruska od drtivé většiny hokejových legend i expertů. Ruský olympijský výběr však titul z Pchjongčchangu neobhájil. Ve finále do té doby neporažených týmů získali Finové po obratu na 2:1 historické zlato.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Brankář Ivan Fedotov si odmítl vzít na krk stříbrnou olympijskou medaili.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - To zklamání bylo na ruských hokejistech během pozápasových rozhovorů jasně patrné. „Pro takový výsledek jsme si do Pekingu nepřijeli. Cítím prázdnotu a zklamání," přiznával útočník Michail Grigorenko, který už v osmé minutě otevřel skóre v přesilovce.

Jenže Rusům jakoby brzký náskok spíš uškodil. Finové záhy převzali iniciativu a až do konce byli nebezpečnějším týmem. „Lepší začátek jsme si ani nemohli přát. Jenže pak jsme polevili a Finové nás předčili kvalitou i počtem střel," připomínal Grigorenko poměr střel 31:17 ve prospěch Suomi.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ruský hokejista Sergej Tělegin utěšuje po finálové porážce s Finskem brankáře Ivana Fedotova.

A kdo čekal, že tlak sborné přijde ve třetí třetině, byl na omylu. Vždyť gólman Harri Sätetri se v závěrečné dvacetiminutovce mohl ukousat nudou, když na něj šly jen tři pokusy.

„Byli jsme horší snad ve všech statistických ukazatelích. Oni lépe blokovali střely, častěji pálili na bránu. To proto pak šlo všechno v jejich prospěch. My jsme naopak nehráli dobře," musel uznat gólman Ivan Fedotov, který si jako jeden z mála ruských hokejistů po závěrečném ceremoniálu nepověsil na krk stříbrnou medaili.

„Protože je těžké přijmout, že to není zlato, ale jen stříbro. Jsem perfekcionista a my si prostě vyhrát nezasloužili, o tom není pochyb. Jednou si tu medaili na krk pověsím a budu z ní mít radost. Teď ale určitě ne," řekl 25letý brankář CSKA Moskva.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaní ruští hokejisté po finále olympijského turnaje.

„Teď totiž cítím jen prázdnotu, protože takové momenty (prohry v klíčových zápasech) se nám stávají jen zřídka. Olympiáda skončila a my už nemůžeme nic napravit," smutnil Fedotov.

Reklama

Související témata: